Omwonende Schröder: 'Ook de tweede test valt slecht uit, de biomassa-installatie kan in de shredder'

Otto Schröder bij de gewraakte biomassa-installatie. Foto: Huisman Media

Ook de tweede test omtrent de uitstoot van de biomassa-installatie bij zwembad De Watertoren in Winschoten geeft aan dat de installatie schadelijke stoffen uitstoot.

Dat hebben omwonenden van het zwembad vrijdagmiddag te horen gekregen. Hoewel de gemeente Oldambt er nog niet direct conclusies aan kan verbinden, is het voor Otto Schröder zo helder als wat. ,,Dat ding moet weg. Gooi de installatie in de shredder, desnoods bij Virol, maar het ding moet weg.”

Twee jaar heeft deze zaak mij beziggehouden

Schröder was de eerste die bij de gemeente klaagde over de uitstoot van de biomassa-installatie. ,,Na een lange strijd is het nu wel duidelijk wat er moet gebeuren. Ik heb in die twee jaar dat deze zaak mij bezighoudt nooit getwijfeld aan mijn gelijk. Ik sta ook niet direct te juichen, maar het is wel leuk dat ik nu eindelijk gelijk heb gekregen.”

Schröder zegt dat de benzeen waarde wel iets is verlaagd, maar dat hij te horen heeft gekregen dat de andere waardes nagenoeg gelijk zijn. De gemeente wil nog niet direct een oordeel vellen over het 131 pagina’s tellend rapport.

‘Ik heb altijd geweten dit klopt niet’

Schröder zegt vaak keel - en hoofdpijn te hebben gehad door de uitstoot van de installatie. Ook kozijnen van zijn woningen en die van buurtgenoten zaten vaak onder het roet. ,,Dan weet je toch voldoende. Dit klopt niet.”

Uiteindelijk ging het college eerder dit jaar akkoord met een onderzoek. Uit het eerste testonderzoek bleek overduidelijk dat de installatie tien keer te veel koolmonoxide, 26 keer te veel benzeen en vier tot vijf keer te veel fijnstof uitstoot.

Voor Boonstoppel Engineering, de firma die de installatie bouwt, reden om een contra-expertise aan te vragen. Die test werd in augustus uitgevoerd. Vrijdagmiddag kreeg het college het rapport. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema had eerder deze week al aangegeven dat ze het wachten op het rapport beu was. Ze gaf het bedrijf tot vrijdag de tijd om het rapport te overhandigen.

Sikkema kan nog geen waardeoordeel vellen over het rapport. Daarvoor vindt zij het lijvig rapport te technisch. Juristen gaan er naar kijken. Uit een test zou blijken dat er toch weer overschrijdingen zijn. Maar er is door Boonstoppel ook geëxperimenteerd met brandstof. Hoe die test heeft uitgepakt en wat de consequenties daar van zijn laat Sikkema eerst beoordelen. ,,Kortom, het is nu te vroeg om al conclusies te kunnen trekken.”

De gemeenteraad van Oldambt heeft in een eerder stadium aangegeven graag te willen discussiëren over de toekomst van biomassa in Oldambt. De verwachting is dat deze discussie dit jaar nog gevoerd wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu