‘De stad Groningen is klein, intiem en werelds tegelijk’

Monique aan het werk in de Prinsentuin. Foto: Dorien Wiltjer

Monique Mathon (52) wordt geboren in de Verenigde Staten, groeit op in een diplomatengezin en verhuist daardoor om de drie jaar naar een ander land. Na tal van omzwervingen bestiert zij sinds twee jaar samen met haar vriendin Dorien een café in de fraaie en sfeervolle Prinsentuin.

Monique wordt in 1969 geboren in de hoofdstad van de Verenigde Staten. Als jongste in een diplomatengezin van vier kinderen met een Braziliaanse moeder en een Nederlandse vader.

Na de Verenigde Staten volgen Brazilië, België, Marokko en Zuid-Korea. Rond haar veertiende maakt Monique in Utrecht haar middelbare school af. Daarna gaat ze in Parijs rechten studeren. „Ik kwam er in Frankrijk snel achter dat ik er geen werk in wilde vinden.” Ze stopt met de studie en volgt haar ouders naar Soedan. Daar doet ze een tijdje als stagiaire onderzoek voor de Nederlandse ambassade naar het verloop van allerlei projecten in het Afrikaanse land. Daarna pakt ze in Nederland weer een studie op. Ze gaat fotojournalistiek doen aan de New School for Information Services, een hogeschool in Amsterdam. Daar leert ze haar vriendin Dorien kennen. „We kennen elkaar nu dertig jaar en zijn al twintig jaar samen.” Nadat ze de opleiding heeft afgerond, besluit ze het vaderland van haar moeder te gaan verkennen. Ze reist het hele land door en verdiept zich in de cultuur en geschiedenis.

Worstenmakerij in Rio de Janeiro

Haar moeder is ondertussen vanwege ziekte teruggekeerd naar Nederland, ze zou nog maar kort te leven hebben. Reden voor Monique om ook naar Nederland terug te keren. De vriendschap met haar culinair begaafde vriendin Dorien ontwikkelt zich tot een relatie.

De twee beginnen in een boerderij in de bergen bij Rio de Janeiro met succes een worstenmakerij. In 2018 zijn er familieomstandigheden die de twee weer naar Nederland terugvoeren en wel naar Groningen. „ Ik kende Groningen al uit mijn jeugd en Dorien komt hier vandaan. Haar moeder woont er nog en de keuze om terug te komen was snel gemaakt. Wij vinden allebei de levenskwaliteit hier heel hoog, de mensen supervriendelijk en de ontwikkelingen in de stad interessant. Groningen heeft genoeg voorzieningen die comfort en gemak bieden. En ook voldoende eigen karakter om de stad uniek te maken.”

Vrienden voor het leven

De Groningers doen Monique denken aan de Carioca’s, de inwoners van Rio, haar favoriete stad in moederland Brazilië. „Ze kijken eerst een beetje de kat uit de boom maar als je eenmaal vrienden bent, ben je dat voor het leven.” De stad is internationaler geworden dan ze zich herinnert uit haar familiebezoeken van vroeger. „Groningen is werelds, klein en intiem tegelijk.”

Sinds halverwege het seizoen 2019 bestiert Monique met Dorien de Prinsentuin. Met veel plezier. „Ik vind het geweldig om te mogen werken op een plek met zoveel geschiedenis. Je hebt hier echt het gevoel van tijd. Je kunt zowel de middeleeuwse geschiedenis van de stad voelen als de hedendaagse bruisende, jonge dynamiek. Om dan in deze prachtige omgeving met lokale producten te kunnen werken en deze te introduceren aan zowel Groningers als toeristen is heel bijzonder. Vaak krijgen wij van gasten uit Winsum te horen dat ze Kleikracht kennen of blij worden omdat ze zien dat wij WaddenMax op de kaart hebben staan.”

De verhalen van de gasten

„Wij beginnen ons geïntegreerd te voelen dankzij de verhalen die onze gasten met ons delen. Verhalen over hoe ze hier kwamen met hun ouders of grootouders. Of dat ze als kind vlakbij de Prinsentuin naar school gingen en tijdens pauzes in de tuinen speelden. Weer anderen vertellen dat ze hier ooit zelf studeerden en nu hun kinderen komen bezoeken. De tijdloosheid en het universele van de Prinsentuin vind ik enorm waardevol. En ik werk graag mee aan het behoud ervan. Wanneer wij open zijn? Behalve op maandag dagelijks vanaf 10 uur. En alles wat wij presenteren zijn producten van het Groninger land.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu