'Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Groningen gehoord'. Inmiddels houdt Oscar Orlando van Groningen en is hij niet van plan om te vertrekken

Sinds 2016 woont Oscar Orlando (47) met zijn vrouw en hun twee jonge kinderen in de stad. Totdat zijn vrouw een baan als assistent-professor aan de Rijksuniversiteit kreeg aangeboden, had hij nog nooit van Groningen gehoord. „Van Nederland kende ik alleen Amsterdam en Rotterdam.”

Oscar Orlando.

Oscar Orlando. Eigen foto

Oscar is geboren in Argentinië, in La Plata om precies te zien. „Dat is een universiteitsstad die je wel kunt vergelijken met Groningen.” Hij is zes jaar oud als zijn ouders besluiten om het door militaire junta’s geleide Argentinië te verruilen voor Amerika. Het gezin, dat ook nog een dochter telt, strijkt neer in Miami.

Tot twee keer toe zullen de Orlando’s in Argentinië terugkeren. Als het beter lijkt te gaan in het vaderland en later om een familiaire redenen als een van de grootouders ernstig ziek wordt. „Tijdens ons laatste verblijf in Argentinië bleek mijn moeder erg te zijn veramerikaniseert”, vertelt Oscar. „Ze verlangde terug naar Amerika. Voor haar gevoel was alles moeilijk in Argentinië. Soms kon je niet aan geneesmiddelen komen of waren er problemen met het vervoer, dan weer waren de banken dicht. Niets liep daar op rolletjes. Mijn moeder was in het gezin ook degene die de emigratie naar Amerika ooit in gang zette. Voor mijn vader had het niet zo gehoeven. Die had ook wel willen blijven.”

‘Sebastian is een echte Groninger’

In Miami haalt Oscar zijn bachelor English Education aan de Florida International University om daarna in Madison zijn master te halen aan de University of Wisconsin. In 2010 leert hij zijn vrouw kennen. De twee krijgen een dochter en een zoon. „Julia is zeven en is nog in Washington geboren, maar Sebastian is een echte Groninger. Hij is vier, voor hem is het nog moeilijk te bevatten dat we voor zijn geboorte met Julia in Amerika hebben gewoond. Zoals ik het als zesjarige heel bijzonder vond dat we naar Amerika gingen. Van televisie kende ik de serie Startrek. Ik dacht dat we naar een plek in de ruimte gingen verhuizen, maar Amerika bleek ook gewoon op aarde te liggen.”

Oscar spreekt vier talen, Engels en Spaans vloeiend en daarnaast op bescheiden niveau Pools en Nederlands. „Mijn vrouw is Pools. Gezien de Italiaanse roots van mijn familie had ik eerder gedacht Italiaans als derde taal te leren, maar het is dus Pools geworden.” Het tot voor vijf jaar geleden volstrekt onbekende Groningen bevalt hem goed. Hij heeft er aan de RUG in sneltreinvaart een master in Engelse Taal- en Letterkunde gehaald en heeft een baan als docent en studieloopbaanadviseur aan de Hanzehogeschool.

‘We zagen veel groen onderweg’

„Groningen is ideaal voor een gezin met jonge kinderen. Het is hier veilig, de afstanden zijn klein en je hebt hier de ruimte. Toen we van Schiphol naar Groningen reden viel me op dat Nederland veel minder dichtbevolkt is dan ik dacht. We zagen onderweg veel groen.”

Het Forum is een van zijn favoriete plekjes in de stad. Ook komt hij graag bij het Hoornse Meer en in het natuurgebied De Onlanden. „Als je daar rondkijkt, waan je je aan het einde van de wereld.”

„We houden van Groningen en zijn niet van plan om te vertrekken. Ik ben benieuwd of Julia en Sebastian hier later willen blijven of dat ze zullen zijn zoals wij ooit waren en van het nest wegvliegen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu