‘Gek toch die geheimzinnigheid rondom menstruatie?’ Esther Smid gaat de strijd aan tegen menstruatiearmoede met haar weggeefkast voor verzorgingsproducten in Beijum Groningen.

Met haar weggeefkast voor verzorgingsproducten draagt Esther Smid een steentje bij aan de strijd tegen menstruatiearmoede. Naast maandverband en tampons, lopen ook shampoo, tandpasta en deodorant goed. Binnenkort bouwt Smid een grotere kast.

Esther Smid voor haar weggeefkast voor verzorgingsproducten in Beijum.

Esther Smid voor haar weggeefkast voor verzorgingsproducten in Beijum. Albert-Jan Garama

Esther Smid stap haar woning aan de Froukemaheerd in Beijum uit naar haar weggeefkast die pal naast de voordeur staat. Haar armen vol, deze keer een nieuwe lading shampoo. Smid: ,,Ja, het loopt goed. Ik moet wel vijf tot tien keer per dag bijvullen. Gelukkig heb ik voorraad.”

Een weggeefkast is een open kast op straat waar men bruikbare spullen kan achterlaten of meenemen. In de kast van Smid zitten tampons, maandverband en andere verzorgingsproducten. Smid heeft vanuit haar keuken goed zicht op de kast, maar een oogje in het zeil houden doet ze liever niet. ,,Ik wil dat buurbewoners betrekkelijk anoniem spullen kunnen brengen en halen, daarom staat de kast niet op straat maar naast mijn voordeur. Het zijn kostbare producten. Ik heb er vertrouwen in dat mensen pakken wat ze nodig hebben, en niet hun tas volproppen en vertrekken.”

Lappen stof of oude kranten

Smid heeft drie puberdochters en dreunt makkelijk het maandelijkse kostenplaatje voor menstruatieproducten op. Naar eigen zeggen loopt ze tegen dezelfde problematiek aan als diverse andere gezinnen in haar omgeving en het hele land: menstruatiearmoede. ,,Eén op de negen meiden en vrouwen gaat niet naar school of werk omdat ze vanwege beperkte financiën geen maandverband of tampons kan aanschaffen. Soms wordt dat opgelost met lappenstof of oude kranten. Dat is toch verschrikkelijk”, zegt Smid.

Na wat rondkijken ontdekte dat Smid Armoedefonds Nederland - een stichting die de gevolgen van armoede bestrijdt samen met lokale organisaties - gratis menstruatieproducten aanbiedt. Alleen al in de stad Groningen zijn, volgens een artikel onlangs in Dagblad van het Noorden, vijf uitgiftepunten. ,,De stichting heeft ook plek in buurthuizen. Daar loop je naar binnen en laat je jezelf zien als ‘ik heb geen geld’. Bij mij kun je lekker anoniem wat pakken. Ik hoop dat de meiden in de wijk mijn weggeefkast weten te vinden”, zegt Smid. Armoedefonds Nederland doneert maandverband en tampons aan Smids weggeefkast.

Buurman verderop in de straat

In Beijum staan weggeefkasten op diverse locaties in verschillende vormen en groottes met allerlei artikelen. Smid werd blij van een shampootje om mee te nemen uit de weggeefkast van een buurman een eindje verderop in de straat en kwam op het idee om er zelf eentje te bouwen met verzorgingsproducten. Smid begon met een oud nachtkastje van zolder en toen het al na een week storm liep, keek ze haar vader vriendelijk aan. Hij timmerde de weggeefkast die sinds mei open is.

,,Naast maandverband en tampons, lopen ook shampoo, tandpasta en deodorant voor vrouwen én mannen goed. Ook incontinentiemateriaal is gewild. Ik ben blij dat buurtbewoners wat kunnen pakken. Soms staan er mooie dingetjes in. Luxe zeepjes in een feestelijke verpakking. Zo leuk om te zien. Ik ben afhankelijk van wat wordt ingebracht. Wat er staat is ook zo weer weg, ik gebruik Facebook als promotiemiddel. Het gaat de hele dag door”. Smid zet de shampoos in de weggeefkast. De kast wordt voller en voller.

Grotere kast die dicht kan

Naast wijkbewoners omarmt ook de gemeente Groningen Smids initiatief. Van die laatste kreeg ze toestemming om een nieuwe weggeefkast te timmeren. Eentje die breder is, en hoger. Waar meer in past. En die dicht kan. Bij elke regenbui sprint Smid naar buiten om snel de kast leeg te halen. ,,De kartonnen doosjes moeten niet nat worden.” Ze gaat de nieuwe kast weer samen met haar vader timmeren: ,,Ik heb al precies in mijn hoofd hoe die eruit komt te zien.”

Voor als de nieuwe kast straks klaar is heeft Smid al een nieuw plan bedacht. Ze vraagt zich af waarom menstruatieproducten op scholen niet gratis verkrijgbaar zijn. Een meid op school stopt een maandverband of tampon stiekem in haar broekzak wanneer ze naar het toilet gaat, weet ze van haar dochters. ,,Gek toch die geheimzinnigheid rondom menstruatie? Waarom zijn die producten niet gratis verkrijgbaar? Ik ga de scholen bezoeken om menstruatiearmoede onder de aandacht te brengen. Dat is mijn nieuwe taak.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu