‘Jeugdzorg stap voor stap over naar WIJ’

Transitie jeugdzorg moet 'stap voor stap' Unsplash/ Maria Lysenk

Een groot deel van de jeugdzorg in Groningen gaat stap voor stap over naar de Groningse instelling WIJ. Dat schrijven wethouders Isabelle Diks en Inge Jongman in een memo aan de gemeenteraad.
Lees meer over
Stad

Daar leven vragen over de voorgenomen toevoeging van een groot deel van de jeugdzorg naar WIJ. Zoals gemeld maken daarnaast acht grote regionale jeugdzorginstellingen zich zorgen over de voorgenomen ingreep. Door bovenop stuurde de landelijke brancheorganisatie voor jeugdzorg een brandbrief aan wethouder Diks, met zorgen over de voorgenomen transitie. Deze krant sprak intussen met ouders en hulpverleners die stellen dat het bij WIJ nu al niet van een leien dakje gaat .

In een haalbaarheidsonderzoek van BMC naar de jeugdzorg onder de vleugels van WIJ staat dat de overgang haalbaar kan zijn, maar niet zonder risico’s is. De wethouders schrijven: ‘Zonder de door BMC genoemde zorgen of risico’s te bagatelliseren, is ook duidelijk dat (…) de brede ondersteuning van gezinnen veel beter ingericht kan worden dan in de huidige werkwijze.’ Door een flink deel van de jeugdzorg onder te brengen bij de volledig door de gemeente gesubsidieerde stichting WIJ moeten de kosten teruggebracht worden.

In hun memo stellen Diks en Jongman dat de huidige werknemers van WIJ er geen werk bij krijgen. WIJ zal dus mensen moeten aantrekken. De acht instellingen betwijfelen openlijk of WIJ die groei aankan, gezien de huidige personeelskrapte in de sector en de, aldus de instellingen, wisselende kwaliteit van de wijkteams.

BMC adviseert de overname van de jeugdzorg door WIJ gefaseerd uit te voeren. Die aanbeveling nemen Diks en Jongman over. De overgang zal, schrijven de wethouders, ‘stap voor stap worden ingevoerd en (we) zullen beginnen (…) met een basale variant’.

De acht grote jeugdzorgaanbieders Jonx, Accare, Cosis, Elker, Bureau Lagro, Molendrift, Cedin en Ambiq schrijven in hun brief dat ze ‘ nauwelijks betrokkenheid en samenwerking (ervaren)’. Diks en Jongman melden in hun memo dat ze, op advies van BMC, meer in ‘dialoog’ gaan met alle betrokkenen. ‘Ook dit advies neemt het college ter harte en graag over.’

Overigens bestrijdt WIJ, zoals gemeld, de kritiek van ouders en zorgprofessionals . ‘Het is niet aan de orde dat het chaotisch is bij WIJ Groningen. Er wordt met toewijding en kennis gewerkt. Echter, met 40.000 meldingen per jaar gaat er soms iets niet goed en daar is aandacht voor’, aldus de woordvoerder.


Nieuws

menu