Om de taal te leren beveelt Vanessa Bermudez Vogensen elke buitenlandse student een bijbaantje aan. ‘Mijn moeder was meteen verliefd op Groningen’

Vanessa Bermudez Vogensen. Eigen foto

Vanessa Bermudez Vogensen (22) woont ruim vier jaar in Groningen. De in Portugal opgegroeide studente geneeskunde leert als tiener de stad aan de hand van haar moeder kennen. „Zij was meteen verliefd op Groningen toen we de stad vanaf het station inliepen. ‘Hier moet je gaan studeren!’, zei ze.”

ManAgua Vanessa is geboren in Managua, de hoofdstad van het midden-Amerikaanse Nicaragua. Kort na haar geboorte verhuist ze met haar ouders naar de binnenlanden van Nicaragua waar de leefomstandigheden primitief zijn. Als haar ouders uit elkaar gaan, verhuist ze samen met haar moeder en haar oudere en jongere zus naar Portugal. „Daar werkten de ouders van mijn moeder als docent Engels.”

Vanessa groeit op in Chaves, in het noorden van Portugal, vlak bij de grens met Spanje. Al op de middelbare school ontwikkelt zich bij haar de wens om in het buitenland te gaan studeren. „Het onderwijs in Portugal is heel ouderwets. Ze werken daar met een curriculum van tweehonderd jaar geleden. Ook is het onderwijs sterk hiërarchisch. Als student krijg je het gevoel niet voor vol te worden aangezien in contacten met docenten”, vertelt ze in uitstekend Nederlands.

‘Waarom ik in Groningen ben gaan studeren?’

„Waarom ik in Groningen ben gaan studeren? Het concept van Global Health Community in Nederland sprak mij aan. Dat heb je niet in andere landen. Ook de studiekosten speelden een rol. In andere landen bleken die heel hoog.” In Nederland heeft ze in 2016 de keus tussen Maastricht en Groningen, waar haar oudere zus Celina dan nog aan de kunstacademie studeert. „Ik was nog eindexamenkandidaat toen ik met mijn moeder een kijkje ging nemen in Groningen. Toen we het station uit kwamen, hingen daar vlaggen en in de route naar de binnenstad allemaal banieren met daarop de tekst ‘Welkom in Groningen’. Mijn moeder was meteen verliefd op de stad en spoorde me aan om hier te gaan studeren. En ikzelf? Ik was nog heel jong en vooral geïmponeerd. Alles was zo anders dan in Chaves.”

In 2017 voldoet Vanessa wel aan alle eisen

Ze besluit niettemin een toelatingstest te doen bij de RUG, maar krijgt in een laat stadium te horen dat ze daarvoor niet in aanmerking komt omdat ze geen scheikunde in haar eindexamenpakket heeft. „De combinatie scheikunde-natuurkunde wordt in Portugal alleen op privé-scholen gegeven.” Ze gaat een jaar in Maastricht de opleiding European Public Health volgen en voldoet in 2017 wel aan alle voorwaarden om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde in Groningen.

De opleiding voldoet vanaf dag één aan haar verwachtingen. Inmiddels woont Vanessa alweer vier jaar in de stad. Haar voortreffelijke Nederlands leerde ze van Nederlandse studiegenoten, maar ook en misschien wel vooral van haar verschillende bijbaantjes waarvan de eerste als huishoudelijke hulp. „Om de taal te leren kan ik elke buitenlandse student een bijbaantje aanbevelen.”

In Groningen heeft ze diverse plekken waar ze graag komt. Zoals het museum, hofjes, kringloopwinkels en meerdere drink- en eetgelegenheden. „Ik hou van wandelen, ook buiten de stad. Kardinge vind ik een mooi gebied. Net als het Oosterpark en het Pioenpark. Die parken zijn een soort mini-Noorderplantsoen, maar dan met minder mensen.”

Plannen smeden

Inmiddels smeden zij en haar ook naar Groningen verhuisde zus snode plannen om moeder hier ook naartoe te krijgen. Dat gaat vast lukken. „Ze is hier al een keer of zes, zeven geweest. Ze is nu ook in de stad. Ik bel haar straks even waar ze is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu