‘Njet’ van RUG frustreert miljoenenjacht voor Chinese Tuin in Hortus Haren

Vorige maand was de Chinese Tuin nog het decor van een dichtersfestival. Foto: Stef Steneker

De Chinese Tuin in de Hortus Haren verpaupert in hoog tempo. Er is zeker een miljoen nodig om de tuin in oude luister te herstellen. Maar het Hortusbestuur mag niet op zoek naar het geld. ,,De Rijkuniversiteit heeft ons dat verboden zolang niet duidelijk is wat er met de Hortus moet gebeuren”, zegt Douwe Wiersma.

Douwe Wiersma, onbezoldigd voorzitter van de aan de universiteit gelieerde Stichting Behoud Groene Hortus, ziet daarin een signaal dat de rijkuniversiteit de mogelijkheid open wil houden om de tuin te slopen zodat het Hortus-gebied bebouwd kan worden. ,,Dat zou natuurlijk een ramp zijn.”

Vorig jaar startte het Hortus-bestuur een crowdfunding. De paden moeten geplaveid, er zit rot in bepaalde bouwsels. Die actie heeft al met al achtduizend euro opgebracht. ,,We proberen de tuin zo in stand te houden dat het uiteindelijk weer te restaureren is.”

Altijd al van de RUG

De Hortus was altijd van de RUG. In 1990 werd de tuin afgestoten aan de stichting Hortus die voor 100 jaar het exploitatierecht kreeg. Daarmee leek de toekomst van de Hortus veiliggesteld. In 1995 werd de Chinese Tuin geopend en in 1999 de Tuinen van Ogham (Keltische tuin). Ook werd een nieuwe horecavoorziening en een nieuwe rotstuin aangelegd.

Echter, de stichting Hortus (en de daaraan gehangen exploitatie-bv) ging in 2002 over de kop. De botanische tuin is toen gered door de RUG die de tuin weer in eigendom nam met inbegrip van de schulden. Voor het beheer werd toen de Stichting Behoud Groene Hortus opgericht. Sindsdien hangt verkoop in de lucht. Er is al lang sprake van verkoop van de tuin, zodat er woningen gebouwd kunnen worden op de 15 hectare die de tuin nu omvat. In de Groninger gemeenteraad gaan echter ook stemmen op om de tuin als groen recreatiegebied te behouden.

Overnamegesprekken

De RUG bevestigt bij monde van de woordvoerder dat Wiersma is verzocht nog even af te wachten omdat er overnamegesprekken lopen met de gemeente Groningen. In de gemeenteraad stelden PvdA en GroenLinks recent vragen over deze overname. Beide partijen vragen zich af of het stadsbestuur toekomst ziet voor zowel het groene als het culturele karakter van de Hortustuin (en de aanpalende Biotoop, waar een groot aantal kleine creatieve ondernemingen zijn gevestigd). Het stadsbestuur antwoordt dat het dit de komende periode ‘in beeld wil brengen’.

Intussen schrijft de Hortus Haren zwarte cijfers en komen er per jaar 30.000 mensen langs de kassa. Er is zeker 1 miljoen nodig omde Chinese tuin te herstellen. Wiersma is min of meer gedwongen om op zijn handen te zitten. Sponsors zijn wel te vinden, weet hij, maar die investeren niet zolang er onduidelijkheid is over de toekomst. Wiersma vindt dat sloop van de tuin niet aan de orde kan zijn: ,,Dan ben je eigenlijk net zo bezig als de Taliban, die in 2001 eeuwenoude Boeddhabeelden opbliezen. De Chinese tuin is een van de mooiste, zo niet de mooiste van Europa.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu