‘Whisky is meer dan een drankje op de zaterdagavond’. Bij European Whisky Auctions in Groningen gaat zeldzame en verzamelwaardige whisky onder de digitale hamer

Twee whiskyliefhebbers en ervaren websitebouwers in Groningen bieden whisky aan op online veilingplatform European Whisky Auctions. Na de start in februari gaat zeldzame, exclusieve en verzamelwaardige whisky onder de digitale hamer bij de derde veiling.

Martin van Hoek (links) en Jelger Visser van European Whisky Auctions.

Martin van Hoek (links) en Jelger Visser van European Whisky Auctions. Foto: Albert-Jan Garama

,,Wat ik met whisky heb?” Jelger Visser van European Whisky Auctions uit Groningen denkt even na over de vraag, en zegt:. ,,Whisky is een complexe drank. Daar zit veel achter, de smaak, de leeftijd, het rijpingsproces. Ik verdiep me graag in de historie van distilleerderijen. Het is mijn liefhebberij.”

Visser en zijn compagnon Martin van Hoek zijn behalve whiskyliefhebbers ook internet ondernemers van Praes. Vijftien jaar geleden, ze liepen elkaar tegen het lijf bij een netwerk bijeenkomst, besloten ze hun expertise te bundelen en startten met het bouwen van websites. Langzaamaan veranderde de focus naar internetmarketing – ‘hoe vergroot je als bedrijf je zichtbaarheid op internet?’ - en het ontwikkelen van complexere webapplicaties. ,,Dat zijn sites die wat meer moeten kunnen”, legt Visser uit.

Tijd om online te gaan

Het idee voor zo’n complexere webapplicatie voor hun liefhebberij was al snel geboren. In 2019 begonnen Visser en Van Hoek met de bouw van European Whisky Auctions: een veilingplatform voor zeldzame, exclusieve en verzamelwaardige whisky.

Vanwege de Brexit, eind 2020, maakten Visser en Van Hoek haast met hun online veilingplatform. De gevolgen van de Brexit waren op dat moment onduidelijk, een afwachtende houding zorgde voor minder aanbod op Engelse whiskyveilingen. Wel duidelijk was dat veilingen extra kosten zouden maken door btw-heffing over de aankoopprijs bij de export van whisky naar het Europese vasteland. Een fles van bijvoorbeeld 1000 euro zou dan al snel richting 1200 euro gaan. Kortom, er lagen kansen en het was tijd om online te gaan. In februari 2021 zag European Whisky Auctions het levenslicht.

Op het Europese vasteland is European Whisky Auctions, naast twee veilingen in Duitsland, de derde veiling. In Nederland is het platform van Visser en Van Hoek als enige gespecialiseerd in whisky. Verder is er Catawiki, een algemeen veilinghuis met een whiskyafdeling.

Een miljoen pond

Het merendeel van het klantenbestand van European Whisky Auctions bestaat uit beleggers en verzamelaars. Die leggen een collectie whisky aan voor waardevermeerdering en rendement. Een fles Macallan, ooit geïntroduceerd voor gulden 40 gulden, kan op een veiling 2000 euro opbrengen. En het kan nog gekker. Begin dit jaar is een Macallan geveild uit 1926 voor 1 miljoen pond.

,,Whisky is meer dan een drankje op de zaterdagavond”, zegt Visser. Ter vergelijking: de duurste fles op een veiling van Visser en Van Hoek was ruim 5000 euro voor een Laphroaig uit 1980.

Hoe langer whisky in het vat zit, hoe minder daarvan overblijft. Elk jaar verdampt zo’n 2%, de zogenoemde angels share . Wanneer een 70-jarige whisky uit het vat komt is er nog een bodempje van over en dat drijft – naast andere factoren - de prijs op. ,,Een liefhebber trekt in zijn eentje zo’n dure fles niet open. Ook voor vriendengroepen die de inhoud van de portemonnee bundelen en samen een fles aanschaffen is dit doorgaans niet haalbaar”, zegt Visser.

Net begonnen

European Whisky Auctions verzorgt op het online veilingplatform voor fotografie en de beschrijving van de flessen, de communicatie met geïnteresseerde kopers en verzorgt de verzending. Ook kunnen whiskyaanbieders een account maken op het platform om alles zelf te regelen.

Van Hoek: ,,We beginnen net en zitten in de groeifase. Mensen moeten ons platform nog ontdekken. Op onze eerste veiling boden we 135 flessen aan, op de tweede 145. Daarvan werd de helft verkocht. We zijn heel tevreden met de eerste resultaten.”

De ambitie is om over een jaar of vijf dé gespecialiseerde online whiskyveiling van Nederland te zijn, en een plek veroveren in Europa. European Whisky Auctions wil bekend staan als een gespecialiseerde online veiling waar juist ook de beginnende of de kleine verzamelaar terechtkan. Visser en Van Hoek zoeken daarvoor samenwerking met slijters, whisky- en beleggingsclubs.

Die kleine verzamelaar en belegger komen ze vaker tegen dan verwacht. Van Hoek: ,,Blijkbaar zijn er veel kelders met whisky waar de eigenaar vanaf wil. Ze willen het ten gelde maken. Of ze willen, vanwege een hoge leeftijd, hun nageslacht er niet mee opzadelen. Soms vinden ze het gewoon leuk om wat in de markt te zetten, of wordt de beleggingsstrategie gewijzigd.”

European Whisky Auctions wil de kleine en beginnende belegger graag bedienen. Van Hoek: ,,Wij zijn als whiskyliefhebbers immers ook klein begonnen.”

De derde veiling van European Whisky Auctions is vrijdag 18 juni, houd hiervoor website https://europeanwhiskyauctions.com in de gaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu