10.000 toeschouwers voor zwemwedstrijden in de vijver van Stadspark Groningen in 1952 | Herinnerings in beeld

Een frisse duik in het Stadspark, 1952. Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/ Museum aan de A. Deze week: qwemwedstrijden in het Stadspark

Rijen dik staat het publiek langs de rand van de grote vijver in het Stadspark. Op 31 augustus 1952 organiseerde Zwemclub Groningen (Z.C.G) haar jaarlijkse toernooi. Deze editie was een groot succes. Onder het toeziend oog van zo’n 10.000 toeschouwers won Piet ten Thije zonder veel problemen de 3000 meter vrije slag bij de heren. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Florence Peters.

Jonge zwemmers gaven die dag een demonstratie van verschillende zwemslagen. Ook werden er zogenaamde prestatietochten over 1500 meter gezwommen. Deze konden rekenen op veel belangstelling. Bij de mannen stonden 78 zwemmers aan de start en bij de vrouwen maar liefs 83. Op de foto de start van de prestatietocht voor dames/meisjes. De maximumtemperatuur die dag was 21 °C. Een beetje fris, maar voor rasechte zwemmers natuurlijk warm genoeg.

Demonstratie brandweer en reddingsbrigade

Naast het vele zwemvertier waren er ook andere bijzonderheden om te aanschouwen. De Groningse brandweer gaf samen met de reddingsbrigade een demonstratie van het verlaten van een gezonken auto.

Meer foto’s van vroeger op beeldbankgroningen.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu