100 jaar in Huize Lidwina | Het beeld van Groningen

De Groningse burgemeester Harm Buiter verrast mevrouw Tjaaktje Imelman-de Vries met een bezoek op haar honderdste verjaardag. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: eeuwelingen.
Lees meer over
Stad

De 100-jarige leeftijd bereiken is iets bijzonders. Nu, in 2022, zijn er dertig Groningse eeuwelingen. Vijftig jaar geleden, in 1972, telde Groningen zes honderdplussers. Mevrouw Tjaaktje Imelman-de Vries (Kantens, 1872) mag zich rekenen tot dit clubje. Op 30 september 1972 verrast burgemeester Harm Buiter haar met een bezoek op haar honderdste verjaardag. Een stola vindt hij een passend cadeau voor de jarige Tjaaktje.

Mevrouw Imelman-de Vries woont op dat moment al zes jaar met veel plezier in Huize Lidwina, een Franciscaner vrouwenklooster aan de Moesstraat in de stad Groningen. In Huize Lidwina dragen de bewoonsters kapjes, zo ook mevrouw De Vries. Het klooster telt in die tijd weinig bewoners: zo’n elf zusters en vier hulpbehoevende ouderen.

Het is goed vertoeven in Huize Lidwina. De maaltijden worden op de eigen kamers en op gezette tijden geserveerd. ‘De stemming en sfeer zijn uitstekend en de bewoners en patiënten zien er zeer verzorgd uit’, noteert de inspecteur van bejaardenoorden. De rust, reinheid en regelmaat in Huize Lidwina lijken de ingrediënten te zijn om ouder dan 100 jaar te worden!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

menu