51 populieren gekapt, 80 nieuwe bomen terug op bedrijventerrein Zuidoost in Groningen

Zo moet de Antwerpenweg er over vijftig jaar ongeveer uitzien. Illustratie: Gemeente Groningen.

In het gebied langs de Antwerpenweg en Gideonweg op bedrijventerrein Zuidoost in Groningen worden dit najaar 80 nieuwe bomen en 180 struiken geplant, omdat 51 populieren moeten worden gekapt.

De populieren zijn ruim vijftig jaar oud en laten regelmatig takken vallen. Daardoor zou letsel en schade kunnen ontstaan, zegt de gemeente Groningen.

De tachtig nieuwe bomen bestaan uit een mix van populieren, christusdoorns, linden, esdoorns en sparren. Wethouder Glimina Chakor is blij met het extra groen: ,,Er komen meer bomen terug dan dat er verdwijnen, en door het aanplanten van struiken en het inzaaien met een bloemenmengsel stimuleren we bovendien de biodiversiteit”.

Spechten en vleermuizen

Acht van de bestaande populieren kunnen blijven staan. Ze worden stevig geknot en bieden nestgelegenheid voor spechten, vleermuizen en insecten. Om vogels en insecten te ondersteunen komen tussen de bomen verschillende soorten struiken.

Vleermuizen kunnen terecht in speciale nestkasten en voor de inheemse bijen worden zandwallen aangebracht waarin ze holletjes kunnen maken. Ook wordt een bloemrijk kruidenmengsel ingezaaid waar bijen op af komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu