Actiegroep Hondenbelasting weg ermee: 'Gemeenteraad Groningen, bundel uw krachten en geef het college opdracht de hondenbelasting af te schaffen!'

Foto: Shutterstock.

Actiegroep Hondenbelasting weg ermee! wil dat hondenbelasting in de gemeente Groningen onmiddellijk wordt afgeschaft. De bedragen die hondeneigenaren moeten betalen zijn veel te hoog, vindt de groep. En die miljoen euro die de gemeente aan inkomsten zal missen na afschaffing? ,,Daar is heus wel een oplossing voor te vinden.”
Lees meer over
Stad

De moties die sommige politieke partijen indienden om tot afschaffing van de hondenbelasting te komen die waarderen ze bij Hondenbelasting weg ermee!, zo schrijft de actiegroep in een brief aan de gemeenteraad.

,,Maar we hebben ook kunnen constateren dat ze nergens toe hebben geleid. We doen een dringend beroep op alle raadspartijen, zowel coalitie als oppositie: bundel jullie krachten en stel samen één motie op, waarin jullie het college opdracht geven de hondenbelasting af te schaffen. Er is heus een oplossing te vinden voor het bedrag dat het college meent tekort te komen door de afschaffing van de hondenbelasting.”

Hoogste tarief van Nederland

Het hebben van een gezelschapsdier zou, zeker in eenzame coronatijden, niet voor extra kosten moeten zorgen bij eigenaren, vindt de actiegroep. Zeker niet voor zulke ,,absurd hoge kosten” als in de gemeente Groningen: hondeneigenaren betalen hier het hoogste belastingtarief van heel Nederland. Voor één hond betalen ze 129,60 euro hondenbelasting, voor twee honden 321,60 euro en voor drie honden 580,80 euro. Deze bedragen staan volgens de groep in geen enkele verhouding tot de kosten die de gemeente voor honden maakt.

,,Het geld verdwijnt in de pot algemene middelen. Het argument? Zonder hondenbelasting is de begroting niet rond te krijgen. Is het niet heel vreemd dat de gemeente het eigen financiële probleem op het bordje van hondeneigenaren legt?”

Plotseling weer belasting betalen in Haren en Ten Boer

Na de gemeentelijke herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer, kwam de hondenbelasting plotseling terug in Haren en Ten Boer. ,,Een eigenaar van twee honden die in de voormalige gemeente Haren woont, heeft volgend jaar te maken met een lastenverzwaring van ruim 400 euro: meer dan 330 euro voor de hondenbelasting en zeker 100 euro extra voor de afvalstoffenheffing die ook weer terug is.”

Kwijtschelding voor één jaar is wassen neus

Dat de gemeente hondeneigenaren met een laag inkomen dit jaar kwijtschelding van de hondenbelasting heeft verleend is een wassen neus, vindt de actiegroep. De gemeente noemt het ‘onbillijk’ deze mensen belasting te laten betalen omdat zij de hondenbelasting niet hebben kunnen betrekken bij hun beslissing om al dan niet een hond aan te schaffen. De actiegroep vindt dat de gemeente zich hiermee schuldig maakt aan rechtsongelijkheid.

,,Geen enkele hondenbezitter in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer heeft de hondenbelasting kunnen betrekken bij de beslissing om al dan niet een hond te nemen. In deze landelijke omgeving hebben veel mensen één of meerdere honden en degenen die niet in de kwijtscheldingsregeling vallen, worden nu plotseling geconfronteerd met een enorme lastenverzwaring.”

Wel een gratis mondkapje

Bovendien worden honden gemiddeld tien jaar oud, zo schrijft de actiegroep. ,,Als het gemeentebestuur het dit jaar onrechtvaardig vindt om mensen met een laag inkomen hondenbelasting te laten betalen, dan is dat volgend jaar toch net zo onbillijk? Ze krijgen volgend jaar nog maar 60 procent korting op de eerste hond. Dat betekent dat de inwoners in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer, die zo’n laag inkomen hebben dat ze in de kwijtscheldingsregeling vallen, voor één hond 53,40 euro betalen, voor twee honden 252,00 euro en voor drie honden 520,20 euro. Het moet een hele geruststelling voor ze zijn dat ze wel een gratis mondkapje krijgen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu