Aftrap bouw woontoren - keramische tegels zorgen voor een kekke uitstraling - voor 270 studentenwoningen Noordzijde UMCG Groningen

Artist Impression Vrydemalaan. Beeld: KENK Architecten.

Wethouder Roeland van der Schaaf gaf donderdag het startschot voor de bouw van een 18 verdieping tellende woontoren met 270 woningen voor studenten aan de Noordzijde van het Universitair Centrum Groningen (UMCG). Het gebouw - vlakbij het stadsstrand - krijgt voorzieningen zoals horeca en een fietsenstaling.

Bijzonder is de vorm van bouwen, schrijft bouwcombinatie Friso-Koopmans in een persbericht. De bouwcombinatie realiseert het casco met tunnelbekisting. Dankzij deze techniek worden voor elke woonlaag de wanden en de daarop liggende vloeren in één keer in het werk gestort. Het grote voordeel van deze bouwmethodiek is de snelheid. Na het tunnelen begint de bouwcombinatie met het plaatsen van de prefab binnenspouwbladen en de prefab buitengevels.

Het project is een ontwikkeling van Koopmans Projecten uit Enschede en bouwcombinatie Friso-Koopmans, bestaande uit Aannemingsmaatschappij Friso en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, realiseert de nieuwbouw van deze woontoren.

Bredere ontwikkeling gebied Noordzijde UMCG

Het project is onderdeel van een bredere ontwikkeling aan de Noordzijde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dit gebied wordt een levendige en duurzame stadsomgeving voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning.

KENK Architecten uit Amsterdam maakt het ontwerp voor deze woontoren dat door de toepassing van keramische tegels een eigentijdse maar ook klassieke uitstraling krijgt. Naar verwachting is de bouw eind 2022/begin 2023 gereed. Na oplevering wordt de woontoren afgenomen door Nijestee en verhuurd door SSH aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu