Snelle ambulanceroute naar UMCG Groningen dicht

Verkeer gaat hier, bij de Lübeckweg (rechts), straks wat soepeler van de ringweg af en onder de afrit naar de Europaweg komt een oprit richting Drachten. Combinatie Herepoort begint binnenkort met de voorbereidingen. De bomen zijn al jaren weg. Foto: Google Maps

De snelste route naar het UMCG of de binnenstad van Groningen vanuit de oostkant van de provincie, gaat dinsdagavond voor een paar jaar dicht. In Groningen Zuid volgt ook een ingrijpende afsluiting.

(Update: op 29 mei kwam het bericht dat de afsluiting twee weken is uitgesteld. De afrit gaat nu halverwege juni dicht.)

De bouwer van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in Groningen begint na Pinksteren bij de Lübeckweg met de voorbereidingen voor de nieuwe afrit naar de Europaweg. De bestaande afslag gaat daarvoor dicht.

Op de afrit verwijdert aannemer Combinatie Herepoort geleiderail, verlichting, asfalt, kabels en leidingen. Langs de Lübeckweg is al een begin gemaakt met het aanbrengen van zand en verticale drainage. De zandberg wordt laag voor laag ‘opgebouwd’ en moet een tijd inklinken.

Drie alternatieven

Dat betekent dat vaste gebruikers vanuit de richting Hoogezand, onder wie ambulancechauffeurs die graag via de afrit naar het ziekenhuis rijden, een alternatieve route moeten zoeken. Ze kunnen kiezen uit drie:

- de oude A7 vanaf knooppunt Westerbroek (over de Gideonbrug)

- de afrit naar Driebond (Osloweg)

- via de oostelijke ringweg, afslag Meerstad en dan via de Sint Petersburgweg en Ikea.

Terug

De afrit komt over een paar jaar in de nieuwe situatie terug. Waar het verkeer nu nog twee scherpe bochten tegenkomt, gaat het dan allemaal wat soepeler. Er komt bovendien een nieuwe oprit vanaf de Bornholmstraat naar de ringweg. Verkeer hoeft dan niet meer de Europaweg over te steken om de ringweg op te komen en naar het Julianaplein te rijden. Aan de overkant (zuidzijde) van de ringweg komt een soortgelijke constructie.

Bedrijventerrein Zuid-Oost zit daar al met smart op te wachten – en op de dubbele aansluiting naar de Stettinweg (Driebond) en de Kieler Bocht (Eemspoort) – sinds de opening van het Euvelgunnetracé in 2009. Door het omleggen van de oude A7 over de Gideonbrug verdween de aansluiting en sindsdien heeft het werkverkeer dagelijks de grootste moeite om de ringweg op te komen. Er is tevergeefs gelobbyd om deze aansluitingen vooruitlopend op de nieuwe ringweg te maken.

Laan van de Vrede

Aan de westkant van de stad gaat de Laan van de Vrede in Corpus den Hoorn op 15 juni voor een halfjaar dicht voor autoverkeer, maakte Aanpak Ring Zuid bekend. Dat gebeurt in verband met de aanleg van een tijdelijk viaduct over de Paterswoldseweg. Waar tussen Europaplein en Julianaplein een tijdelijke weg is gebouwd aan de noordkant van de ring, komt daar een aan de zuidzijde.

Dat heeft te maken met de verbreding en verhoging van de ringweg, inclusief een nieuw viaduct, ter hoogte van de Paterswoldseweg. Combinatie Herepoort bouwt dit jaar een tijdelijke weg met een tijdelijk viaduct aan de zuidzijde. Zodra het verkeer richting Hoogezand op die weg rijdt, kan het verkeer richting Drachten naar de zuidbaan en vervangt Herepoort het noordelijk deel van het huidige viaduct.

Zodra het verkeer richting Drachten daar weer terechtkan, volgt het zuidelijk deel van het viaduct. Als dat klaar is, wordt de tijdelijke weg afgebroken. Tijdens de afsluiting van de Laan van de Vrede vervallen parkeerplaatsen. Combinatie Herepoort is volgens de website Aanpak Ring Zuid nog met de gemeente in gesprek over een alternatieve parkeerplek. In plaats van een bewonersavond is er op 9 juni een digitaal spreekuur waar buurtbewoners met vragen terechtkunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu