Archeologische schatten en topvondst van verdwenen klooster Yesse te bewonderen tijdens expositie in Martinikerk Groningen

Een impressie van het oude klooster Yesse.

De archeologische schatten van het voormalige klooster Yesse zijn vanaf vrijdag 29 april te zien tijdens een tentoonstelling in de Martinikerk in Groningen. Veel van de vondsten zijn de afgelopen jaren op het terrein van het voormalige cisterciënzer vrouwenklooster in Haren gevonden.
Lees meer over
Stad

Tijdens de eerste twee dagen van de expositie is ook het topstuk van Yesse te zien: een gouden ring uit de dertiende eeuw. Daarnaast is op de eerste openingsdag en de laatste dag (30 juni) een van de meest bijzondere middeleeuwse handschriften van de Groningse Universiteitsbibliotheek te bewonderen: een getijdenboek uit het benedictijner klooster Thesinge.

In de Martinikerk wordt het dagelijks leven in klooster Yesse aan de hand van talrijke voorwerpen toegelicht. Aan de orde komen onder meer de verschillende bewoners en bezoekers van het klooster, de ‘handelscontacten’ buiten het klooster, de turfwinningsactiviteiten in Kropswolde, de kloosterbouw en de rol die Caesarius en zijn abt Henricus speelden in de historie van Yesse.

Ook in de Groninger Universiteitsbibliotheek en in de Groninger Archieven zijn de komende tijd exposities over het voormalige vrouwenklooster te vinden.

Nieuws

menu