B en W: Ruimte voor 10 'echte' bomen op de Grote Markt

De nieuwe Grote Markt met zitjes en bomen, gezien vanaf ongeveer het terras van ijssalon Talamini. Tekening: gemeente Groningen

Bij de herinrichting van de Grote Markt in Groningen willen burgemeester en wethouders negen nieuwe bomen planten. Het worden waarschijnlijk iepen van een meter of 15 hoog.

De eerste schetsen zijn volgende week (woensdag 14 en donderdag 15 oktober) te zien tijdens een test van de nieuwe ‘gemengde zones’ op de Grote Markt. Inclusief, voor het ware gevoel, alvast drie echte bomen van circa 12 meter.

Wethouders Roeland van der Schaaf en Glimina Chakor onthulden vrijdag de uitgangspunten . Ze hopen dat de ‘proeftuindagen’ veel reacties en misschien nog extra ideeën opleveren. Eind dit jaar wordt het plan van eisen definitief en gaan ontwerpers (wie is nog niet bekend) ermee aan de slag.

Zij bepalen volgend jaar welke kleuren en materiaalsoorten wordt gebruikt en hoe de fontein / waterpartij voor Het Groot Handelshuis (het voormalig V&D pand) er precies uit komt te zien. Dan zal ook blijken of de tien bomen daadwerkelijk geplant kunnen worden op de plek die nu is getekend.

Bedenken

Die kans zit er wel in, zegt Van der Schaaf (PvdA). ,,Het Deense ontwerpbureau Gehl, dat ons bij het Plan van Eisen helpt, houdt al rekening met alles wat we kunnen bedenken: fietsroutes, verkeer (straks alleen bevoorrading, red), bezoekers, openbare zitplaatsen, horecaterrassen, kiosken en evenementen, maar ook met kabels en leidingen en de zichtlijnen.’’

Volgens Chakor (GroenLinks) is het grote verschil met nu dat het Stadhuis óp en niet langer áan de Grote Markt komt te staan. ,,Heel veel mensen zien alleen het plein rond de ‘ster’ (eigenlijk is dat een windroos, red) als Grote Markt, maar die is natuurlijk veel groter. Dat laten we zien met een uniforme uitstraling van de Zwanestraat tot aan de Poelestraat.’’ Waagstraat, Guldenstraat en Tussen beide Markten houden hun huidige bestrating.

Grootsheid

,,We geven het plein, een iconische plek voor Groningen, de grootsheid en de allure van weleer terug, met moderne elementen’’, aldus Van der Schaaf. Daar horen bomen bij, hoewel die volgens hem nooit eerder zo op de Grote Markt hebben gestaan. ,,Er zijn mensen die ze daarom liever niet willen, maar de tijd is er nu rijp voor. Behalve mooi, zijn ze ook buitengewoon nuttig. Ze zorgen voor broodnodige schaduw en verminderen de hittestress.’’

Boom van Kiki

Vanaf de oostwand staan straks zowel langs de noordwand (tot ongeveer Van der Velde) als de zuidwand (Bakker Bart) vier bomen in een rij. Bij de Zwanestraat en voor Vindicat komen twee losse, zo is de bedoeling. Van beide huidige bomen wordt die bij het Grand Theatre naar de rij verplaatst. De boom bij het voormalige V&D pand, die bij een van de vorige renovaties werd gered door boombeschermvrouwe Kiki, zou dat niet overleven. Hij mag als elfde toegevoegde boom blijven staan tot zijn einde, zegt Van der Schaaf.

Wat staat er allemaal in de plannen?

  • Voor de drie ‘wanden’ komt een kleine wandelstrook direct aan de gevel (2 meter) en daar achter een 6 meter brede ‘comfortzone’ (met de bomen en mogelijk ander groen) die tijdens evenementen toegankelijk blijft. Hier komen zitplekken, terrassen, speelgelegenheid, water en commerciële terrassen met een doorlopende vloer en eenduidige vormgeving. Inclusief poffertjeskraam, bloemist en kiosk. Ze moeten aan een beeldkwaliteitsplan voldoen.
  • Aan de binnenkant van de comfortzone, het open middenplein voor het Stadhuis, blijft in principe beschikbaar voor even grote evenementen en festiviteiten als nu. Er is ook plek voor eventueel extra terrassen.
  • Er komen twee noord-zuid fietsroutes over de Grote Markt: voor het Stadhuis (van de Oude Ebbingestraat naar de Gelkingestraat) en voor Vindicat (van Oosterstraat naar Kreupelstraat). De oost-west route wordt verplaatst naar de Roode Weeshuisstraat en het Kwinkenplein. Op rustige momenten blijft fietsen langs de noordwand wel mogelijk. B en W willen alle fietsroutes sowieso flexibel inrichten: laten gebruiken als het kan, afsluiten bij grote drukte.
  • Aan de voet van de Martinitoren wil het college met extra groen aansluiten op het Martinikerkhof. Er is ook ruimte voor het bebouwen van een deel van de Kreupelstraat. Er komt nog een aparte studie naar de verbinding tussen Grote Markt en Waagplein/ Tussen beide Markten.
  • Taxi’s verdwijnen van de Grote Markt. B en W denken aan een nieuwe standplaats op het Kwinkenplein of in de Kreupelstraat, of een combinatie daarvan met het Gedempte Kattendiep.

B en W van Groningen beschouwen de Grote Marktplannen als kroon op de herinrichting van de hele binnenstad. Ze hopen dat eind volgend jaar de eerste schop de grond in kan. De bussen verdwijnen pas als de nieuwe busroute over het Kattendiep en de Diepenring klaar is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu