Bevolkingsonderzoek borstkanker: onderzoekswagen staat in januari in Ten Boer. Voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar uit gemeente Groningen

De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Eigen foto

Vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar uit de gemeente Groningen kunnen vanaf 3 januari 2022 meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het mobiele onderzoekscentrum staat tot eind januari op het parkeerterrein bij De Tiggelhal in Ten Boer.
Lees meer over
Stad

Speciaal opgeleide screeningslaboranten maken röntgenfoto’s van beide borsten. Deze worden vervolgens op verdachte afwijkingen beoordeeld door twee screeningsradiologen.

Elke drie in plaats van elke twee jaar uitnodiging

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen deze uitnodiging in principe elke twee jaar.

Door een tekort aan personeel is het echter niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen. Bovendien is de vertraging in het uitnodigen door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk – vermoedelijk enkele jaren – te verlengen naar maximaal drie jaar.

Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Nieuws

menu