De ene bierkoerier kan er dankzij corona niet tegen sjouwen, de ander is zwaar de dupe

Bierkoeriers in Groningen wachten met wisselend gemoed (de een beleeft een superjaar, de ander juist niet) op de dingen die komen gaan, nu het Rijk de avondverkoop van alcohol beperkt.

Bierkoerier Sebas (foto) werkt zich dinsdagavond in het zweet om te voldoen aan de stortvloed van bestellingen.

Bierkoerier Sebas (foto) werkt zich dinsdagavond in het zweet om te voldoen aan de stortvloed van bestellingen. Foto: Peter Wassing

De regeling gaat woensdagavond om 22 uur in. Donderdag mag er vanaf 20 uur geen alcohol meer worden verkocht. ,,Tot half acht nemen we nog bestellingen aan. Dan leveren we de laatste kratjes voor acht uur bij de klant af en zit de dag er voor ons alweer op’’, zeggen ze bij Biermans.

Het bedrijf, dat het vooral van studenten moet hebben, beleefde dinsdag al een hectische dinsdag: bijna de hele voorraad koud bier verdween in de bestelwagen. ,,Iedereen wilde dat we nog even langs kwamen voor acht uur. Dat hoefde gelukkig niet, want het was zo druk dat we tot tien uur bezig zijn geweest.’’

Corona betekent topjaar voor het bedrijf

Dat kon er nog wel bij, na het waarschijnlijk gekste jaar uit het (circa 20 jarig) bestaan van de Bavaria Bierkoerier. Niemand had gedacht dat de koeriers ooit nog eens om acht uur ‘s avonds naar bed konden zonder gemopper van klanten.

De drukke dinsdagavond paste helemaal bij coronajaar 2020. Dat gaat vooralsnog de boeken in als topjaar voor het bedrijf. Wat wil je. Eerst gingen universiteit en, hogeschool, cafés en Kroeg maandenlang op slot. Wat doe je dan als studentenhuis? Een feestje vieren op eigen terrein, dus. En met al die krantjes ga je natuurlijk niet door de stad lopen sjouwen.

In de zomer was er minder werk voor studenten en vierden ze hun vakantie grotendeels thuis, aan de Hoornseplas of het stadsstrand. Waar de koerier graag een bijbehorend drankje afleverde. Dankzij blijvende beperkingen in de horeca bleef de omzet na de zomer meer dan op peil, ook al moesten de koeriers tijdens de introductieweek even uit voorzorg in quarantaine.

‘Er blijft geen euro omzet over’

In tegenstelling tot het studentenbedrijf lijdt Bierkoerier Groningen (stad en omgeving) wel onder corona. Eigenaar Jarno Kuipers wachtte in spanning op de aankondiging van de nieuwe maatregelen. ,,Ik ben bang dat er geen euro omzet overblijft.’’ Na de vorige persconferentie klapte de omzet al in, zegt Kuipers. Hij ontsloeg beide medewerkers in het voorjaar al vanwege de crisis en ging alleen verder.

,,Wij moeten hebben van bedrijfsborrels en feestjes bij mensen die hun verjaardag vieren of samen voetbal kijken. Een maandje geleden kwamen die borrels weer een beetje op gang. Klanten huurden ook partytenten om meer buitenruimte te creëren en veilig bij elkaar te komen. Maar na de vorige speech van Rutte werden bijna alle bestellingen afgezegd’’, aldus Kuipers.

‘We halen de schade niet meer in’

Zijn bedrijf verhuurt ook statafels, glaswerk en barbecues, maar profiteerde nauwelijks van de horecasluiting in het voorjaar. ,,We rekenden op extra privéfeestjes, maar die waren er niet. De angst zat er goed in. Wie nog wel een feestje gaf, nodigde minder mensen uit. Dat konden we zien aan de bestellingen. Nu mag je nog maar drie mensen bij je thuis uitnodigen.’’

Het bedrijf overleefde de crisis omdat eigenaar Kuipers ook dakkoffers voor auto’s verkoopt en daardoor ‘wat met geld kon schuiven’. ,,Met die tak moeten wij het van de vakantietijd hebben. In het begin ging natuurlijk ook niemand op vakantie, maar uiteindelijk toch nog heel veel. Daarom hadden we met die verkoop nog een verkoop-piekje. Maar de wintersport zal nu ook wel niet doorgaan. We halen de schade niet meer in.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu