Boerderij Euvelgunnerheem in Groningen veel ouder dan vermoed

Foto: Marco Glastra

Boerderij Euvelgunnerheem in de stad Groningen is veel ouder dan in de eerste instantie gedacht werd. Uit bouwhistorisch onderzoek blijkt dat het gebouw meer dan 350 jaar oud is. Dat meldt Het Groninger Landschap.

Het bewijs voor de leeftijd is gevonden in de gebinten die bestaan uit 17e eeuws grenenhout uit Scandinavië. Door de breedtes van de jaarringen van het hout als een streepjescode te vergelijken met ander oud hout valt te achterhalen wanneer en waar het hout gekapt is. Daaruit blijkt dat het grenenhout in 1666 als grove den in Zuid-Zweden is gekapt. Het onderzoek is uitgevoerd door bouwhistorisch bureau BDM Frank van der Waard.

Op zoek naar hout

Volgens Het Groninger Landschap is het eenvoudig te verklaren waarom hout uit Scandinavië is gebruikt in de boerderij. ‘Door de groeiende welvaart in de 16e en 17e eeuw was de vraag naar hout in de scheeps- en woningbouw enorm. Het gangbare eikenhout uit eigen land werd steeds schaarser en daarom ging men op zoek naar alternatieven.’ Zodoende kwam men uit bij de dennenbossen in Zweden.

Thies Dijkhuis

De laatste boer van Euvelgunne, Thies Dijkhuis, overleed in maart 2019. Hij woonde zijn hele leven op Euvelgunnerheem.

De boerderij en het land eromheen zijn nagelaten aan Het Groninger Landschap. Euvelgunnerheem zal de komende jaren worden gerestaureerd en krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu