Bouwbedrijf hangt opvallend steigerdoek op aan Grote Markt in Groningen (en wil niet vertellen wat daarachter gebeurt)

Het nieuw hotel aan de Grote Markt in Groningen zou voor de zomer worden geopend maar gaat weer schuil achter een steiger in de kleuren van aannemer Rottinghuis. Foto: DvhN

Het Groninger bouwbedrijf Rottinghuis heeft de Grote Markt in Groningen opnieuw van een opvallend steigerdoek voorzien.

Recht tegenover het stadhuis, waar een levensgrote afbeelding van de originele gevel hangt, is een wat kleurrijker steigerdoek verschenen voor The Market Hotel. Ook de achterkant van dat gebouw aan de Nieuwe Markt staat helemaal in de steigers.

Door het doek zijn de vele tientallen spanbanden, waarmee de geveldelen voor de zekerheid waren vastgezet, uit zicht verdwenen. Wat er momenteel precies aan de gevel gebeurt, is niet te zien en wil woordvoerder Ingrid Prins van moederbedrijf en opdrachtgever Volker Wessels ook niet vertellen.

Bezig met herstelplan

,,We zijn bezig met het herstelplan’’, is het enige wat ze kwijt wil. Het bedrijf wil ook geen nieuwe openingsdatum noemen. De bouwer van het hotel naast de sociëteit van Vindicat koos voor het gemak voor een methode waarbij de gemetselde gevel in delen (pilasters) werden voorgelijmd in Limburg en kant-en-klaar aangevoerd.

Het cementwerk achter een van de pilasters scheurde echter kort na het aanbrengen in april, toen het gebouw bijna klaar was. Sindsdien ligt het werk aan de gevel stil. Bijkomend probleem: de leverancier van het metselwerk in reliëf (een van de opvallende onderdelen in het ontwerp van architect Thomas Müller) ging failliet.

123 kamers, een restaurant en een bakkerij

Voor exploitant Westcord Hotels leek het uitstel aanvankelijk een uitkomst vanwege de coronacrisis, maar het miste later een vliegende start toen binnenlands toerisme in de zomer op gang kwam. Het hotel met 123 kamers, een restaurant en een bakkerij is inmiddels helemaal ingericht maar er zijn nog geen kamers te boeken.

Achter steigerdoek voor het stadhuis is Rottinghuis ook met de gevel bezig, maar daar wordt niet geheimzinnig over gedaan. ,,We zijn gestart met het restaureren van de gevel en vervangen kapotte stenen door stenen die elders uit het gebouw verwijderd worden. Deze stammen uit dezelfde tijd en kunnen goed hergebruiken’’, aldus de website van het bedrijf.

Het stadhuis wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Het krijgt een nieuwe raadszaal op de derde verdieping en een burgerzaal op de begane grond. De eerste verdiepingsvloer van de binnenplaats is inmiddels verwijderd, later gevolgd door het glazen plafond op de derde verdieping. Daar is het bedrijf druk met het verwijderen van de technische installaties en komen de houten spanten weer in het zicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu