De kachel op 19 graden op Hanzehogeschool. Warmetruiendag heeft een recordaantal deelnemers

Scholieren met warme trui en muts tijdens ene eerdere editie van Warmetruiendag. Foto: Archief DvhN/Het Hoge Noorden Foto: Jacob van Essen

Wat hebben Prinses Laurentien, de NS, Donald Duck en de Universiteit van Maastricht met elkaar gemeen?

Zij trokken allemaal al een warme trui uit de kast op Warmentruiendag. Het idee is simpel: in zoveel mogelijk huizen, bedrijfspanden en scholen wordt de thermostaat vrijdag voor een dag een standje lager gezet, om zo energie te besparen en bij te dragen aan het klimaat. Het is vandaag alweer de veertiende editie.

,,De teller stond donderdag met bijna 284.000 aanmeldingen al hoger dan ooit tevoren'', aldus de organisatie. Met zoveel deelnemers wordt op één dag flink wat energie bespaard. ,,Deelnemers kunnen op 1 dag met 1 graad lager het jaarverbruik van 3 Waddeneilanden besparen.'' Ook in Groningen wordt actie ondernomen, onder andere op de Hanzehogeschool.

Studenten met tentamens kunnen hun trui thuis laten

Zo is het in een aantal gebouwen van de hogeschool niet warmer dan 19 graden. Dit is de tweede keer dat de Hanze meedoet. Een woordvoerder laat weten dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat: ,,We hebben de ambitie om in 2025 helemaal energieneutraal te zijn. Dat is een mooi maar uitdagend streven''

Studenten met tentamens kunnen hun trui overigens thuis laten: voor hen blijft de kachel wél branden. De medezeggenschapsraad, die deels ook uit studenten bestaat, heeft besloten dat in de tentamenzalen de verwarming aan blijft staan.

Truien breien en klimaatadvies

Ook vindt op de Hanzehogeschool een heus een brei- en klimaatcafé plaats onder leiding van klimaatexperts. ,,Het idee is ontstaan bij onze lector duurzaam financieel management Magreet Boersma,'' aldus de woordvoerder van de hogeschool. ,,Studenten, medewerkers en bezoekers kunnen ter plekke hun trui breien en vragen stellen aan mensen die veel over het klimaat afweten.'' Boersma, die ook zelf ook aanwezig is bij het brei- en klimaatcafé, is al begonnen aan haar trui.

In het Atrium van de Van OlstToren kun je vrijdag tussen 11.00 en 13.00 uur terecht met je eigen breiwerkje en je vragen over energiebesparing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu