CDJA Groningen: Geen coronaboetes voor studentenhuizen

In de Schildersbuurt in Groningen staan veel studentenhuizen. Foto: Archief Jan Zeeman

Gemeente en Veiligheidsregio moeten volgens de politieke jongerenorganisatie van het CDA in Groningen de coronaregels voor studentenhuizen verduidelijken en eventuele boetes intrekken.

Het CDJA is geschokt over de boetes van 390 euro die her en der in het land zijn uitgedeeld aan bewoners van studentenhuizen die zich niet aan de coronamaatregelen zouden hebben gehouden.De meldingen komen uit diverse steden. Voor zo ver bekend is er in Groningen nog niet voor bekeurd.

De politie zou zijn opgetreden tegen studenten die met meer dan drie bewoners in hun eigen tuin zitten en/of te dicht bij elkaar waren. ,,Door die berichten is er onder studenten onduidelijkheid ontstaan over de noodverordening. Dat geldt met name voor de uitzonderingen voor personen die gezamenlijk een huishouden vormen. Wij gaan er net als grote groepen studenten vanuit dat die uitzondering ook geldt voor studenten die gezamenlijk wonen’’, aldus voorzitter Ruben Eisses en secretaris Simeon Naaijer van het CDJA in Groningen.

Beperken

Ze roepen verantwoordelijke politici op ervoor te zorgen dat handhavers in Groningen hun boetes beperken tot studenten uit verschillende huishoudens die in grote groepen samenkomen of bezoekers van ‘schijt-aan-corona feestjes’.

,,Binnen het eigen studentenhuis moet niet worden bekeurd. De bewoners staan geregistreerd als huisgenoten. Ze wonen ten tijde van de coronamaatregelen continu in hetzelfde huis en zijn afhankelijk van elkaar. Er wordt voor elkaar gekookt, voor elkaar gezorgd en er worden samen klusjes in het huishouden gedaan. Wanneer een student last heeft van klachten die horen bij het coronavirus, nemen alle studenten in de woning hun verantwoordelijkheid en blijven zij in thuisquarantaine, net zoals een regulier huishouden dat doet. Boetes vinden we in deze situatie zeer ongepast. Zeker nu het overgrote deel van de studenten zich zeer goed bewust is van de gevolgen van het coronavirus en daar ook naar handelt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus
menu