COA dumpt geen lastige 'klanten' in coronahotel Haren

Kamer in het Harense coronahotel: omwonenden maken zich zorgen en zijn in verzet gekomen tegen de vergunning van de gemeente. Foto: Jaspar Moulijn

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gebruikt haar tijdelijke quarantainecentrum in het voormalige Nescio Hotel in Haren niet om tijdelijk ook van lastige ‘klanten’ uit de asielcentra af te wezen.

Dat verzekerde de Groningse wethouder Isabelle Diks woensdag in het vragenuurtje voor de gemeenteraad. Omwonenden spraken zich eerder in Dagblad van het Noorden hun zorg uit over het coronahotel. Aanleiding was de uitspraak van een COA-woordvoerder in deze krant dat er ‘ook andere redenen’ dan een coronabesmetting kunnen zijn om bewoners uit asielcentra tijdelijk in Haren op te vangen.

‘Buren’ vrezen voor veiligheid bij komst ‘veiligelanders’

Dat voedt bij de ‘buren’ de vrees voor de komst van agressieve asielzoekers die elders niet zijn te handhaven. De buurt heeft slechte ervaringen met een groep zogeheten ‘veiligelanders’ uit het asielcentrum in Ter Apel die in Haren werd opgevangen. Eén van hen ontsnapte tegen alle veiligheidafspraken in van het terrein en moest door de beveiliging worden teruggehaald.

Dat incident is voor de bewoners van vier aangrenzende appartementenflats reden om alsnog formeel bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Groningen voor het coronahotel heeft verleend tot komende zomer. De omwonenden willen strakkere afspraken over hun gezoondheids- en veiligheidsrisico’s waar het COA bovendien strenger de hand houdt.

Wethouder: Angst in buurt berust op misverstand

Volgens wethouder Diks is de vrees in de buurt onterecht. Alleen vanuit asielcentra waar bij coronabesmettingen te weinig ruimte is voor quarantainemaatregelen worden bewoners tijdelijk naar Haren gebracht. De enige ‘andere redenen’ houden volgens Diks ook verband met corona. Bijvoorbeeld als het aantal besmettingen in een asielcentrum explosief oploopt of als quarantainekamers niet van douches kunnen worden voorzien.

De wethouder zal er bij het COA op aandringen om opnieuw te overleggen met de omwonenden om dat misverstand weg te nemen, ,,Er is geen enkele discussie over de vraag wie om welke reden in Haren terecht zou kunnen komen’’, verzekert Diks. ,,Alleen mensen met een coronabesmetting of -verdenking worden in het hotel opgevangen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu