Te druk in de binnenstad? Bier drinken kan deze zomer ook buiten Groningen. Duitse biertuinen en hippe terrassen wachten op ontdekking

Te vol in hartje Stad? Kom chillen in de Suikertuin! De ondernemers op het voormalige suikerfabriekterrein aan de rand van het stadscentrum staan te trappelen om uit de lockdown te komen: klaar voor een mooie zomer.

Als de bezoeker "BOOVN" is gekomen op het dak van de voormalige Suikerfabriek, ontvouwt zich een fraai panorama over de stad.

Als de bezoeker "BOOVN" is gekomen op het dak van de voormalige Suikerfabriek, ontvouwt zich een fraai panorama over de stad. Foto: Peter Wassing

In de Secret Garden bij de popschuur van EM2 klatert een verkoelende fontein terwijl links en rechts bezoekers chillen in de hangmat of op robuuste hangbanken. Verderop kiekt een vader zijn dochtertje voor de oude fabrieksschoorsteen, fotogeniek zoals bijna elk hoekje van het immense terrein. Een paradijsje voor Instagrammers.

Bij Hostel Rebel Rebel is net de yogaklas afgelopen en mogen bezoekers vanaf het achterliggende stadsstrand weer een duik in het Hoendiep nemen. Vanuit de hoogte, heb je er perfect zicht op. Dakterras en bar Boovn bevinden zich bovenop het Zeefgebouw waar ooit de suiker in verschillende korrelgrootten werd uitgezeefd.

Na de jarenlange leegstand die volgde op de fusie van de Suikerunie en concurrent CSM in Hoogkerk, heeft het oude fabrieksterrein zich in een paar jaar tijd ontwikkeld tot een creatieve broedplaats van bijna Berlijnse proporties. Tientallen bedrijven en bedrijfjes zijn er neergestreken: makelaars en uitzendbureaus maar ook een fors cluster van muziek- en kunstpodia, evenementenlocaties, bars en restaurants.

Zeven minuten fietsen vanuit de binnenstad

,,Je bent hier in de Stad, maar toch ook buiten’’, zegt Marlous Oynhausen, projectleider bij de ‘Suikertuin’, de koepel waaronder al die organisatoren van concerten en evenementen zich verenigd hebben, van het Paradigm-(dance)festival tot restaurant de Wolkenfabriek. ,,Dit is de àchtertuin van Groningen. Het vóelt niet als de binnenstad, terwijl het hooguit zeven minuten fietsen is.’’

Overal op dat oude fabrieksterrein draaide het als een tierelier, tot corona de hele evenementensector plat legde. ,,Dat was even paniek’’, zegt Oynhausen. Wat te doen als juist jouw bedrijfstak hermetisch op slot gaat en de hele evenementensector plat ligt? Het antwoord: dan open je een terras, als het binnen niet meer mag dan maar buiten.

,,Die draai hebben we hier vorig jaar heel snel gemaakt met zijn allen’’, zegt de projectleider. De deuren moesten op slot, maar er is geen bedrijf omgevallen. Allemaal zochten en vonden ze nieuwe wegen om toch door te draaien: buiten, in de openlucht. Anderhalve meter afstand is hier geen probleem: ruimte zat. ,,Het is mooi om te zien hoe iedereen met creativiteit en ondernemerschap eigen oplossingen heeft gevonden.’’

Overdrukventiel

De Suikertuin was vorig jaar dé Geheimtipp in Stad. Van de oogverblindende Biergarten op het Paradigm-festivalterrein tot het uitgestrekte terrasplein bij Stadslab dat normaliter bestaat van personeelsfeesten en bruiloften maar die markt in een klap stil zag vallen. Maar geheim moet het niet blijven want met al die terrassen is de Suikertuin in deze tijden van corona ook een ideale wijkplaats of misschien wel overdrukventiel voor als het in de binnenstad te druk wordt.

‘Spreiding’ is het kernwoord in het beleid dat het gemeentebestuur voor de komende tweede coronazomer heeft uitgestippeld. Niet met zijn duizenden samen klitten op de Grote Markt of op de zonneweide in het Noorderplantsoen, maar kleinschaliger en verspreid over de stad. Ook om dat proces een handje te helpen, kwam er al vorig jaar die Suikertuin-koepel, met Oynhausen als verbindende schakel tussen de gemeente en alle bedrijfjes.

Die samenwerking werpt nu al vruchten af. Er kwam een betere bewegwijzering vanuit de stad en op het terrein zelf, verkeersdrempels op de aanrijroute voor auto’s en nog een hele reeks andere verbeteringen. Plus: de Suikertuin is een van de speerpunten in de Groningse Zomer, de marketingcampagne die de gemeente in stelling brengt om de Groningers en bezoekers van buiten meer over de stad te spreiden.

Minivakantie in eigen Stad

Het begin is er, maar de Suikertuin moet nog veel meer bekendheid krijgen, zegt Oynhausen. ,,Iedereen in de stad kent de Drie Gezusters, dat moet ook voor deze plek gaan gelden.’’ Niet alleen de Groningse Zomer moet Groningers helpen de weg maar de Suikertuin te vinden, maar ook bijvoorbeeld de dagelijks ververste activiteitenagenda op de overkoepelende website: desuikertuin.nl .

,,Hier is elke dag wat te doen en te zien’’, zegt de projectleider. ,,Ga met de kinderen midgetgolfen bij LuchtStroom, maak een natuurwandeling rond de prachtige voormalige vloeivelden en rondt het af met een maaltijd bij de Wolkenfabriek. Maak een minivakantie in eigen Stad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
Coronavirus
menu