ChristenUnie pleit voor academische muurschilderingen op openbare plekken in Groningen

Foto: Pixabay

De ChristenUnie-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil dat de openbare ruimte van Groningen wordt verfraaid met academische muurschilderingen. Dat zijn muurschilderingen die belangrijke wetenschappelijke theorieën of principes uitbeelden.
Lees meer over
Stad

De ChristenUnie dient hiervoor woensdag in de gemeenteraad een motie in.

De ChristenUnie huldigt het standpunt dat het karakter van Groningen, een academische en culturele stad van betekenis, zichtbaarder en laagdrempeliger getoond kan worden. Met muurschilderingen van aan de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte of uitgevonden theorieën of principes wil de fractie voorbijgangers attenderen op de schoonheid van de wetenschap, en daarmee de academische wereld dichterbij brengen.

Eerste elektrische auto

In Leiden en Utrecht zijn dergelijke muurformules al te vinden. Deze richten zich specifiek op de bètawetenschappen. Voor Groningen zet de ChristenUnie in op een brede invalshoek. Dit past goed bij de brede universiteit die de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is, vindt zij.

‘Veel van wat de afgelopen vierhonderd jaar aan de universiteit is uitgevonden of ontdekt, is niet bekend bij een gemiddelde Stadjer’, stelt fractievoorzitter Gerben Brandsema in een persbericht. ‘Wie weet bijvoorbeeld dat het eerste elektrische auto(otje) al in 1835 is gebouwd door de Groningse hoogleraar Sibrandus Stratingh?’

Brandsema heeft in de zomer al contact gezocht met emeritus hoogleraar sterrenkunde Peter Barthel en het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen. Zowel Barthel als het CBK Groningen reageerde enthousiast op het idee, en inmiddels heeft ook de RUG positief gereageerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu