Het is stil bij de sekswerkers: coronacrisis geeft vrouwen extra zetje uit de prostitutie

FOTO ARCHIEF DVHN/CATRINUS VAN DER VEEN

De coronamaatregelen geven sekswerkers in Groningen een extra zetje uit de prostitutie. Tientallen vrouwen zoeken ander werk nu ze van de ene op de andere dag zonder inkomen zijn komen te zitten.
Lees meer over
Stad

Hulpinstanties in Groningen zien een stijgende toeloop van sekswerkers die in acute geldzorgen raken. Sinds het kabinet de branche op slot zette, krijgen het Leger des Heils, de stichting Terwille en het Overweeghuis steeds meer vragen over de kansen op ander werk of een tijdelijke uitkering.

Nood stijgt onder honderden sekswerkers in Stad

De coronamaatregelen treffen alle, naar schatting enkele honderden sekswerkers in de stad, zegt woordvoerder Evert Sulman van het Overweeghuis. Van de raamprostituees aan de Nieuwstad tot onderneemsters in privéhuizen. Ook het Leger des Heils ziet de directe nood stijgen, zegt regiomanager Annemiek Schuurman. ,,De crisis haalt de kwetsbaarheid van deze groep naar boven.’’

Sekswerkers zoeken nu naarstig naar alternatieve inkomsten, zegt Sulman. Dat zorgt voor extra toeloop bij ‘zijn’ Overweeghuis, dat sinds vorig jaar een opvangplek biedt waar vrouwen in de seksbusiness drie maanden tot rust kunnen komen om tot een beslissing te komen over een nieuwe toekomst buiten de branche.

‘Met het werk valt voor veel vrouwen ook woonplek weg’

Het probleem is volgens Schuurman extra nijpend doordat veel vrouwen, vooral die uit het buitenland, ook wonen op de plek waar ze werken. Soms in de kamer achter het raam. ,,Als hun inkomen wegvalt, zijn ze dus ook hun woonruimte kwijt. Gelukkig vragen de raameigenaren aan de Nieuwstad nu even geen huur.’’

Mede door de coronamaatregelen van 15 maart verwacht Sulman dit jaar fors meer potentiële ‘uitstappers’. In het afgelopen jaar begeleidden de Groningse hulpinstellingen elf vrouwen die waren vastgelopen in de prostitutie. Soms naar ander werk of een (beschermde) woonplek, soms naar de verslavingszorg

Alternatief werk en inkomen is juist nu lastig te vinden

,,Voor veel vrouwen is dit het moment om af te wegen of ze nog in de prostitutie willen werken’’, constateert ook Schuurman. Juist in deze crisis is alternatief werk echter dungezaaid. Vooral hogeropgeleide vrouwen die werken in privéhuizen of voor escortservices, vinden niet snel iets anders. En ook op lager opleidingsniveau biedt de aantrekkende vraag uit land- en tuinbouw naar bijvoorbeeld medewerkers voor de aspergeoogst niet meteen soelaas.

Hulpinstanties proberen vrouwen daarom actief te helpen met een tijdelijke uitkering om deze coronacrisis financieel uit te zingen. Ook dat neemt echter al snel enkele weken in beslag. Ook de tijdelijke bijstand voor ondernemers biedt niet onmiddellijk soelaas. ,,Ook omdat niet iedereen als zzp’er staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daar proberen we nu bij te helpen.’’

Groot deel komt niet in aanmerking voor bijstand, gemeente lobbyt voor steun

Ook de gemeente is zich bewust van de stijgende nood, antwoordde loco-burgemeester Roeland van der Schaaf deze week op vragen van ChristenUnie-raadslid Gerben Brandsema. Groningen lobbyt volgens hem bij het Rijk voor een specifieke regeling om de sekswerkers uit de brand te helpen.

Een deel van de sekswerkers komt volgens de wethouder in aanmerking voor tijdelijk bijstand via de zogeheten Tozo-regeling. ,,Maar ook een groot deel niet.’’ Los van de lobby bij het Rijk kijkt de gemeente ook zelf wat ze voor de doelgroep kan doen. ,,Om te voorkomen dat daar grote inkomensproblemen ontstaan met mogelijk ook andere grote gevolgen.’’ Van der Schaaf verwacht komende week meer duidelijkheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu