Culinair genieten op eerste editie Gastronomie Festival in Groningen

De eerste editie van het Gastronomie Festival vindt plaats op twee en drie februari in Martiniplaza Groningen

Op zondag twee en maandag drie februari 2020 vindt de eerste editie van het Gastronomie Festival plaats in Martiniplaza Groningen. Op het festival presenteren restaurants, lokale ondernemers, brouwers en boeren het lekkerste wat het noorden te bieden heeft. Joris van Berkel is initiatiefnemer en medeorganisator van het festival.

Vertel eens, wat is het Gastronomie Festival precies?

,,Op het Gastronomie Festival presenteren restaurants, eetcafés, koks en ondernemers hun gerechten, dranken en streekproducten. Zo kunnen bezoekers hun eigen pizza bakken, meedoen aan verschillende (kook)workshops en proeven van de beste limoncello ter wereld, die in Peize wordt geproduceerd. Om het festival voor het hele gezin aantrekkelijk te maken, is er ook een kids-area en silent disco. De toegang van het festival is gratis. Er zijn tegenwoordig al zo veel festivals waarvoor je moet betalen. Het Gastronomie Festival probeert juist zo toegankelijk mogelijk te zijn.’’

Hoe is het Gastronomie Festival tot stand gekomen?

,,Het Gastronomie Festival is in feite de opvolger van een ander culinair festival, Proeven in Groningen. Dat festival moest in 2017 noodgedwongen stoppen, onder andere omdat het altijd op vrijdag en zaterdag plaatsvond. Op die dagen hadden restauranthouders hun eigen zaak vol zitten, waardoor ze te weinig personeel hadden om ook op het festival te staan. In 2019 heb ik de organisatie van Proeven in Groningen benaderd en gevraagd of zij wilden meewerken aan een nieuw culinair festival. Zij waren meteen enthousiast. Vervolgens zijn wij op zoek gegaan naar partners en sponsoren om mee samen te werken. Dat is gelukkig gelukt en het Gastronomie Festival is het resultaat. Om voor restauranthouders wat druk van de ketel te halen, is het festival deze keer op zondag en maandag.’’

Kan je wat vertellen over de samenwerking met de Voedselbank?

,,De festivalorganisatie vraagt aan elke bezoeker een blik soep mee te nemen om de voedselbank te helpen. Bezoekers kunnen bij de ingang hun meegenomen blik soep inleveren. Juist omdat wij op het festival zo veel culinaire luxe aanbieden, is het belangrijk stil te staan bij gezinnen die het niet zo breed hebben.’’

Tot slot: wat hoop jij met het Gastronomie Festival te bereiken?

,,Het Gastronomie Festival hoopt een culinaire totaalbeleving voor en door het noorden te zijn. In Groningen, Drenthe en Friesland zijn zo veel goede eettentjes, bierbrouwers en wijnspeciaalzaken te vinden. Door dat allemaal op een festival te bundelen, kunnen wij de bezoekers dat op een toegankelijke manier laten zien. Zo komen bezoekers ook in aanraking met gastronomische zaken die zij wellicht anders nooit waren tegengekomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu