De Grote Markt in Groningen is (na ruim zes jaar!) eindelijk verlost van bouwkranen

De laatste bouwkraan aan de nieuwe oostwand van de Grote Markt is dinsdag grotendeels weggetakeld. Foto: DvhN

Wie vanaf de Grote Markt in Groningen een foto van de Martinitoren maakt, kan dat voor het eerst in 6,5 jaar weer doen zonder dat er een grote bouwkraan bij op staat.

Torenkranen bepaalden jarenlang de aanblik van de oostwand van de Grote Markt, die met het achterliggende gebied compleet is vernieuwd. Tussen het 45 meter hoge Forum staat een nieuwe oostwand. Die ligt 17 meter dichter bij de Grote Markt (de in 1945 verwoeste oude rooilijn is hersteld) en is hoger dan Groningen gewend was.

Vijf vaste torenkranen

Voor het immense project verschenen sinds de start van de werkzaamheden in 2011 tal van telescoopkranen en vaste hijskranen bij achtereenvolgens het Forum (twee) en de drie gebouwen aan de Grote Markt: sociëteit Mutua Fides van studentenvereniging Vindicat -ging als eerste open in 2014-, The Market Hotel Groningen en luxe woonflat annex foodmarket Merckt.

Het eerste deel van het Forum gaat 29 november open, de laatste twee gebouwen volgend jaar.

In het weekeinde brak aannemer Plegt-Vos de bouwkraan van Merckt af. Dinsdag verdwenen de gieken en de cabine van de kraan die Rottinghuis gebruikte voor de realisatie van het Westcord hotel. De mast van de laatste deel van die kraan wordt woensdag weggehaald.

Sta-in-de-weg

Eigenlijk had Rottinghuis de kraan nog wel kunnen gebruiken omdat de gevels van het hotel nog niet klaar zijn. Maar hij staat midden in het gebouw en is tegelijkertijd ook een sta-in-de-weg voor de bouwers, de laatste veertien hotelkamers ook nog moeten afbouwen.

De resterende onderdelen van maximaal 2.000 kg (er zijn ook bouwdelen van 18 ton verplaatst) kan een mobiele bouwkraan ook wel aan. Die zal de komende tijd nog geregeld op de Grote Markt staan.

Voor het weghalen van de vaste bouwkraan was een logistieke operatie op touw gezet: hij is in delen vanaf de nauwe toegang aan de achterkant van het gebouw weggehaald met behulp van een mobiele telescoopkraan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu