De Sint Jozefkathedraal aan de Radesingel in Groningen wordt van binnen en buiten flink gerestaureerd

De Sint-Jozefkathedraal in Groningen. Foto: DvhN

De St.-Jozefkathedraal in Groningen ondergaat tot eind oktober een grootscheepse restauratie. Belangrijkste klus is het herstel van aardbevingsschade aan de gewelven.

Dat meldt de Sint Martinusparochie.

Tijdens de restauratie kunnen de vieringen wel gewoon doorgaan.

Omdat er toch steigers in de kerk komen te staan kunnen beschilderde wandvlakken van het pleisterwerk direct gereinigd en hersteld worden. Ook de toren komt in de steigers te staan. Het voegwerk van de toren wordt geïnspecteerd en hersteld.

Kosten voor rekening van IMG

De kosten van het herstel van de aardbevingschade worden vergoed door het Instituut Mijnbouwschade Groningen, schrijft de Sint Martinusparochie. ‘De provincie Groningen verleende een extra subsidie voor de onderdelen die niet aardbeving-gerelateerd zijn.’

De St.-Jozefkathedraal is in 1887 ontworpen door architect P.J.H. Cuypers. De toren van de kathedraal werd voor het laatst gerestaureerd In 1989-1990. Het ijzeren skelet van de torenspits werd bij die gelegenheid geheel vervangen. In 1998-1999 volgde een ingrijpende herinrichting van het priesterkoor met herstel van schilderwerk in dat deel van de kerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu