Kettingzaag klinkt alsnog op Gronings kermiskampje. Omstreden bomenkap gaat toch door

De kettingzaag maakte dinsdag korte metten met de bomen bij het Kermis Exploitanten Terrein in Groningen, tot woede van de bewoners. Foto: DvhN

Bewoners van het Kermis Exploitanten Terrein in Groningen werden dinsdagmorgen wakker met het geluid van kettingzagen. De omstreden bomenkap op het woonwagenkampje in de wijk Helpman ging alsnog door.

Anderhalve maand geleden hielden bewoners de kap nog tegen door hun auto’s rond de bomen te plaatsen die moeten wijken voor een woningbouwproject op het aangrenzende bouwterrein. ,,Deze keer kregen we geen kans meer om het nog te blokkeren’’, zegt woordvoerder Dick van Oort.

Bewoners zien bomenkap als aanslag op woonplek

Bewoners zien de kap als een aanslag op hun woonplek. De bomen die dinsdag tegen de vlakte gingen, staan op de zogeheten Tip, een strookje grond langs de Helper Westsingel dat nu nog fungeert als stallingsruimte voor kermis- en bedrijfswagens. Bovendien ligt het pal naast een van de negentien woonwagenstandplaatsen.

Eerder kreeg de bewoonster van de wagen nog te horen dat ze uiterlijk in december zou moeten verhuizen voor de aanleg van parkeerplaatsen voor het woningbouwproject Helperkade. Nu heeft de gemeente echter toegezegd dat haar wagen voorlopig kan blijven staan. Ook de bedrijfswagens die er zijn gestald kunnen nog blijven. Er wordt een hekwerk geplaatst als erfscheiding met het bouwterrein.

Woonwagen staat straks aan rand van bouwput

De bewoonster is ten einde raad, zegt haar buurman Van Oort. ,,Ze verblijft voorlopig ergens anders omdat ze er even helemaal doorheen zit. Die vrouw kan geen kant op. Ze weet dat ze uiteindelijk weg moet, maar ze heeft nog geen idee waarheen. Ze zat vanmorgen te huilen in de auto toen ze vertrok.’’

De gemeente Groningen wil de wagen van de vrouw een nieuwe plek op het terrein geven bij de voorgenomen herinrichting van het kermiskampje. Die operatie laat echter langer op zich wachten dan gedacht, terwijl de bouwer en ontwikkelaar van het Helperkade-project snel van start willen met de aanleg van parkeerplaatsen op de Tip.

Beloofde herinrichting is ingewikkelde puzzel

Wanneer de KET-locatie kan worden heringericht zoals de bewoners twee jaar geleden is beloofd, blijft nog ongewis. Voornaamste vraagstuk is een oplossing voor de laatste drie nog actief rondreizende kermisexploitanten op het kampje. De gemeente is met hen in gesprek over een verhuizing maar daar zit weinig schot in, weet Van Oort.

Pas als de verhuizing van de laatste ‘reizigers’ rond is, ontstaat er ruimte voor een herschikking van de resterende zestien wagens en kan het terrein alsnog op de schop. Ook dat wordt nog een hele puzzel, beseft Van Oort. Sommige van de wagens staan al meer dan vijftig jaar op de KET-locatie en zijn ondertussen uitgebreid met allerlei uitbouwtjes. ,,Die kun je niet zomaar in de takels hijsen, dan gaan ze kapot.’’

Onderhandelingen met bewoners kunnen aanpak ophouden

De gemeente hoopt komend voorjaar een herinrichtingsplan te presenteren voor het kampje tussen de Helper Westsingel en het Helperdiep. Als de gemeenteraad financieel groen licht geeft, zou het werk komend jaar kunnen beginnen. Dat kan echter vertraging oplopen als de onderhandelingen met de bewoners meer tijd vergen. ,,Wij willen overal wel aan meewerken’’, reageert Van Oort. ,,Maar als we op kosten gejaagd worden, willen we wel weten hoe de lasten verdeeld worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu