Demonstratie Woonstrijd op Vismarkt in Groningen. Actiegroepen maken vuist tegen wooncrisis. 'Een huis heeft meer verdiend dan een gemiddelde werknemer'

Marinus Jongman. Foto: Jan Willem van Vliet

Woonstrijd. Onder deze noemer wordt zondag 28 november op de Vismarkt in Groningen gedemonstreerd voor een fundamentele verandering van het woonbeleid.
Lees meer over
Stad

De organisatie van het protest – actiegroepen en andere (belangen)organisaties hebben zich verenigd om een vuist te maken tegen de wooncrisis die Nederland in haar greep houdt – hekelt de lange wachtlijsten voor sociale huur, de dakloosheid, het grote tekort aan woningen en de afbraak van de volkshuisvesting in Nederland.

‘Wonen is een grondrecht’

‘Jaar na jaar is de volkshuisvesting stukje bij beetje gesloopt. Wonen is een grondrecht, maar zo behandelen we het nu niet. Het is tijd voor een radicale breuk met het wanbeleid van de afgelopen decennia. Wat ons betreft herstellen we de volkshuisvesting in ere’, stelt woordvoerder Marinus Jongman in een persbericht.

‘Stoppen met wonen zien als markt’

Hij wijst erop dat eind september duidelijk werd dat de huizenprijzen de sterkste stijging in 21 jaar hebben meegemaakt. Een huis is nu 78 procent meer waard dan in 2013. ‘Een huis heeft het afgelopen jaar meer verdiend dan een gemiddelde werknemer, dat is toch niet meer normaal’, vindt Jongman.

‘We moeten nu het roer omgooien. Ja, we moeten bouwen, maar dat alleen is echt bij lange na niet genoeg om onze problemen op te lossen. We moeten bovenal stoppen met wonen zien als markt om winst op te maken.’

De Woonstrijd-organisatie presenteert binnenkort een manifest met lokale en nationale eisen voor de herziening van het woonbeleid.

De demonstratie op 28 november begint om 14.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu