Didi van der Plas schrijft moordroman over moordflat, samen met broer

Dick en Didi van der Plas schreven samen een boek. eigen foto

Didi van der Plas uit Groningen en haar broer Dick van der Plas uit Kollum delen een passie: het schrijven van verhalen. Dick publiceerde (ook in het Fries) onder het pseudoniem Ard Walburg in enkele literaire tijdschriften. Didi ontdekte haar schrijftalent toen ze een keer een stukje moest schrijven voor het personeelsblad van de uitgeverij waar ze jaren werkte. ,,Mijn collega die het personeelsblad maakte, zei dat ik leuk schreef en toen is het begonnen.”
Lees meer over
Stad

Dat is inmiddels een jaar of acht geleden. Van der Plas stortte zich aanvankelijk op kleine miniatuurtjes, maar al snel groeide er een roman in haar hoofd, die ze uiteindelijk uitgaf bij Bookscout. En nog een, die ze online uitbrak. Daarna volgde Schaduw over Texel die ze in alle boekhandels van Texel neerlegde. Vlak voordat corona losbarstte was haar schrijvende broer uit Kollum op bezoek. ,,Mijn zoon was jarig en ik was net klaar met mijn laatste boek. Ik had al een idee voor een nieuw verhaal en er was nog een interessant personage uit een eerder boek waar ik nog wat mee wilde. Ik kwam aan de praat met mijn broer en we besloten om samen een boek te maken.”

Corona, lockdown, criminaliteit

Dat ging met opmerkelijk gemak. ,,We stuurden de hoofdstukken over en weer op en pasten aan wat we nodig vonden, net zolang tot we beiden tevreden waren.” Het resultaat is de thriller Moordflat, dat speelt in de Noord-Nederlandse provinciestad Warlingen. De actualiteit klotst in dit boek tegen de plinten: corona, de lockdown, criminaliteit. ,,Ja, een grapje richting de actualiteit is snel gemakt. Ik heb mijn oren en ogen goed open. Dat is sowieso wel belangrijk als je schrijft.”

Moordflat van Didi van der Plas krijgt een vervolg

Centraal staat een oude volkswijk waar de sloopkogel doorheen gaat ten faveure van dikke villa’s. Een politicus die tegen is wordt omgelegd. En dan wordt er in een flat ook nog een jonge vrouw gevonden die aan een overdosis lijkt bezweken. Het zaakje stinkt aan alle kanten. Rechercheur Monique Kloppe en Ben Verhil spitten het uit.

Helemaal op het eind wordt een nieuw boek aangekondigd. Dat belooft wat voor dit Gronings-Kollumer schrijversduo. ,,We hadden gelijk alweer een idee voor een vervolg.

Titel: De moordflat. Auteur: Dick & Didi van der Plas. Uitgeverij: Elikser. Prijs: 19,95 euro (284 blz.).

Kookwinkel van Didi van der Plas gooit hoge ogen

Didi van der Plas schrijft boeken, maar ze runt ook een kookwinkel in de Oranjebuurt van Groningen. Zuuver. Deze woonwinkel is genomineerd als een van de beste bezorgrestaurants van Nederland. Eind januari neemt de jury een beslissing.

Nieuws

Meest gelezen

menu