Documentaire over stadsvernieuwing Groningen tijdens jaren zeventig gaat in première in Forum. Stad sloeg in dat decennium radicaal nieuwe weg in

Filmstill: Stichting Berlagehuis Usquert

Het was een radicaal nieuwe manier van denken over stadsinrichting, maar het kreeg navolging in heel Nederland. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vond een kantelpunt plaats in de ontwikkeling van de stad Groningen. Daar is nu een documentaire over gemaakt. De Groningse Wake Up Call gaat op 6 november in première in Forum.
Lees meer over
Stad

De stadvernieuwing van Groningen was volgens de makers het begin van die in heel Nederland. De ingeslagen koers van de Groningers waaierde uit over de rest van het land. In de film vertellen de protagonisten van destijds zelf waarom en hoe ze zo’n radicaal nieuwe weg insloegen.

De Groningse Wake Up Call gaat over de stad Groningen, stedenbouw en architectuur. Maar vooral ook over de mensen die er toentertijd woonden, want alles wat er ‘in steen en beton’ gebeurt heeft z’n politieke oorzaken én gevolgen.

Protagonisten

Wethouder Max van den Berg en architect Theo Oving komen aan het woord in de film. Ook architecte Francine Oving, Herman Hertzberger, Roel Vos (inspraakcoördinator en projectleider stadsvernieuwing) en Noor Mens (architectuurhistorica) zijn geïnterviewd voor de documentaire.

De documentaire is een productie van Stichting Berlagehuis Usquert.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu