Dompel je onder in klassieke muziek tijdens Festival Veenhuizen

Julia Philippens en Xavi Torres tijdens de vorige editie van Festival Veenhuizen. Bob de Vries

Komend weekend staat Veenhuizen in het teken van klassieke muziek. Het toonaangevende ensemble Fuse (bekend van het televisieprogramma Podium Witteman) tekende voor de programmering.

Op tal van plekken in het kersverse Uneseco Werelderfgoed treden musici op. Tegen het decor van historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur verrijst een intiem festival met concerten, pop-up optredens, wandelingen en gezellige plekken voor een hapje en een drankje.

Voor Festival Veenhuizen kozen de zes muzikanten van Fuse voor een avontuurlijk programma, een mix van ervaren muzikanten en aanstormende talenten die bruisen van de creativiteit.

Met voor ieder wat wils: van de mooiste klassieke muziek en jazz tot wereldse volksmuziek, dans, poëzie en spannende kruisbestuivingen. Vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus is het voormalige gevangenisdorp op allerlei plekken het toneel van muziek.

Op vrijdagavond treedt Fuse op in de Grote Kerk en de Nederlands-Irakese verteller Sahand Sahebdivani in de Koepelkerk. Wereldmuziek van topniveau: met muzikale omlijsting door internationale topmusici brengt Sahand interpretaties van de volksliederen en melodieën uit Iran, Griekenland, Armenië en Azerbeidzjan.

Zaterdag zijn er de hele dag op tal van plekken in Veenhuizen optredens: onder meer Bitter en Zoet, Maallust, theetuin Zunneschien en de Tuinen van Weldadigheid openen de deuren voor allerlei artiesten. Suzanna Jansen, schrijfster van het Pauperparadijs over Veenhuizen, vertelt in Het Derde Gesticht een speciaal voor het festival geschreven verhaal.

Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam (de plek van waar veel paupers naar Veenhuizen vertrokken) treedt op. Muzikant en dichter Martin Tervoort verzorgt een voorstelling met Sofie van der Schalie (jazz, poëzie en klassiek), waarin ook de gedichten van Rutger Kopland een rol spelen. Pianist Eduard Preda combineert het grote klassieke werk met eigen jazzcomposities.

Lang verhaal kort: de zaterdag begint met ‘koffietijd’ door Fuse en eindigt in de Tuinen van Weldadigheid met Quartet Quinetique dat een zonsondergangsconcert geeft. Tussen deze twee concerten hoef je je zaterdag geen moment te vervelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu