Drafbaan Groningen: 'Sluiting levert gemeente maar 10.000 euro per jaar op'

Pikeurs bereiden zich voor op de Sweepstakes op de Drafbaan van Groningen. Foto: Geert Job Sevink

,,De sluiting van de drafbaan in het Stadspark van Groningen levert de gemeente maar 10.000 euro per jaar op. Meer kost het niet,’’ zegt Siebren de Jong van de Koninklijke Harddraverij en Ren Vereniging.
Lees meer over
Stad

Volgens De Jong is er nooit sprake van geweest dat de sportorganisatie zes jaar geleden heeft beloofd om het onderhoud voortaan zelf te financieren. Hij reageerde verbaasd op de bewering van wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) dat dat wel de bedoeling was maar de vereniging niet was gelukt.

107 jaar

Hoewel er woensdagmiddag nog volop werd gekoerst door de stichting Nederlandse Draf en Rensport, is de baan volgens de gemeente onveilig. Er zou een miljoen euro in geïnvesteerd moeten worden om hem verantwoord open te houden. Jongman vindt dat te duur en wil na 107 jaar van de drafsport in Groningen af.

De Jong noemt het verhaal onzin en kondigde alvast een rechtszaak aan. ,,Deze argumentatie is niet te verteren. De baan is veilig en wij zorgen ervoor dat die de komende jaren veilig blijft.’’ Volgens hem is de drafsport de dupe van het plan om een 100 procent festivalterrein van het Stadspark te maken. Daar zit volgens B en W een gezonde businesscase achter waar de hele stad van profiteert. Het wordt in hetzelfde voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd.

Partijen kregen 2 minuten spreektijd voor de discussie die vervolgens chaotisch verliep en toch 1,5 uur duurde vanwege de onwennige nieuwe protocollen van de gemeenteraad. Vorige week deden liefhebbers van de drafsport hun zegje al. Volgens hen kost de sluiting circa 150 banen in de regio.

Inspraak

Het CDA, dat de jarenlang succesvolle combinatie van draverijen en concerten wil handhaven, vindt dat de procedure aan alle kanten rammelt. De partij wil eerst meer inspraak en een onafhankelijk financieel rapport, zowel over de kosten van de drafbaan als over de vermeende opbrengsten van het festivalterrein.

De drafsport kreeg in de gemeenteraad met name steun van de VVD, 100 procent Groningen, PVV en de Stadspartij. Zij willen niet van cultuurhistorisch erfgoed af zolang het de gemeente geen geld kost. Volgens woordvoerder Leendert van der Laan (Stadspartij) kleunt de gemeente flink mis met het opzeggen van de huur.

,,Zelfs de grootste boefjes onder de huisjesmelkers gaan met meer fatsoen met hun huurders om. Een sportvereniging is volstrekt weerloos als zulke contracten zonder serieus alternatief na 100 jaar worden opgezegd.’’ Volgens de SP gebeurt dat soms nou eenmaal. ,,Dingen kunnen op een gegeven moment uit de tijd raken. Turfschepen houden we niet draaiende en stierenvechten zijn we ook niet voor.’’

Hallelujah

Raadslid René Bolle (CDA) verbaasde zich over de vraagtekens van de SP bij het ‘hallelujah-rapport’ over festivals, terwijl de partij op basis van hetzelfde rapport wel van de drafsport af wil. De Partij voor de Dieren wil ook van de drafsport af en geen festivals zonder meer.

Jongman kreeg steun van de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA en Student en Stad. Volgens deze fracties kan er een streep door de draverijen omdat die geen rol spelen voor de breedtesport. Al vond D66 het wel raar dat de plannen voor het Stadspark nog niet goed met alle belanghebbenden zijn besproken. Voor D66 staat ook nog niet vast dat alle voorgenomen concerten doorgaan. ,,We zijn op zoek naar een balans’’, aldus raadslid Jim Lo-A-Njoe.

Volgens de PvdA komt er al lang geen publiek meer bij de draverijen, behalve familie en gokkers. Het ontlokte Jasper Boter (VVD) de opmerking dat hij voor de voetbalclub ook wel eens een lot koopt. Volgens ChristenUnie en GroenLinks besloot Groningen in 2014 al om met de drafsport te stoppen door geen geld meer in de baan te steken.

Nieuws

Meest gelezen

menu