Drafbaan Groningen mag nog half jaar doorkoersen

Foto: Bas Huybers

Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen mag nog een half jaar doorkoersen op de met opheffing bedreigde drafbaan in het Stadspark.

Dat heeft de Groningse sportwethouder Inge Jongman de koersorganisator deze week toegezegd. De KHRV is blij met die afspraak, maar hoopt op nog een klein beetje extra respijt: begin juni, net na de nieuwe ‘deadline’ van de gemeente, staan traditioneel de klassieke Sweepstakes op de kalender.

Uitstel is opsteker na huuropzegging in Stadspark

Toch is Jongmans toezegging volgens KHRV-woordvoerder Kees de Bock een hele opsteker nadat de gemeenteraad in september besloot het huurcontract voor de drafbaan met ingang van 2021 op te zeggen. De gemeente wil het terrein in het Stadspark ombouwen tot een van de grootste live-muzieklocaties van het land. Daarvoor moet de paardensport na bijna honderd jaar wijken.

,,We kunnen nu in ieder geval weer een béétje vooruit kijken’’, zegt De Bock. Hij verwacht dat er komend seizoen nog vier tot vijf koersen in Groningen kunnen worden georganiseerd. ,,We gaan nu kijken hoe we dat kunnen inpassen binnen de kalender van drafsportkoepel NDR en de evenementenagenda voor het Stadspark.’’

Afscheid met stille trom dreigde door corona

Op 18 oktober zag de KHRV de slotkoers van dit jaar en daarmee ook van haar lange historie nog in het water vallen door de coronamaatregelen. Daardoor dreigde een afscheid met stille trom voor de drafbaan, na een verder ook al merendeels door het virus afgeblazen koersseizoen.

Op aandrang van vooral de VVD zegde Jongman daarom in september al toe dat er te praten viel over een verlenging tot de schop daadwerkelijk de grond in moet voor de ombouw tot muziek- en festivalterrein. Over die operatie moet de raad komend voorjaar nog definitief de knoop doorhakken.

Eindelijk in gesprek na controverse over toekomst

Na een jaar waarin de gemeente en koersorganisator lijnrecht tegenover elkaar stonden, was het gesprek met de wethouder deze week ‘plezierig en constructief’, zegt De Bock. ,,We zijn niet meer alleen maar bezig met wat er allemaal niet mag, maar kijken nu ook naar wat er wel kan.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu