Drieluik 'Tussen wappies en wetenschap' in Forum Groningen: wetenschappers beantwoorden vragen over complottheorieën

Foto: Eigen foto

‘Tussen wappies en wetenschap’ is de titel van een drieluik in Forum Groningen, waarin vragen beantwoorden over complottheorieën. Hoogleraar sociale psychologie Karen Douglas trapt deze reeks woensdag 12 mei af.

De coronacrisis blijkt een uitstekende voedingsbodem voor complottheorieën. Op online platforms is er een wildgroei aan anonieme profielen en influencers die zelfverkozen waarheden verkondigen. Hun volgers worden al snel weggezet als ‘gekkies’ of ‘wappies’.

Maar is dat wel terecht? Waarom geloven mensen in complottheorieën? Hoe verhouden politiek en populisme zich tot alternatieve waarheden? En wat is de geschiedenis van het complotdenken?

Tussen wappies en wetenschap

Drie wetenschappers behandelen deze vragen in het drieluik Tussen wappies en wetenschap .

Karen Douglas, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Kent (VK), bijt woensdag het spits af met een voordracht, getiteld: De psychologie van samenzweringstheorieen .

Donderdag 20 mei is Michael Hameleers, universitair docent Politieke Communicatie aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), aan de beurt. Zijn ‘talk’ is getiteld Universele waarheid onder vuur .

Tymen Peverelli, die in 2019 bij de Universiteit van Amsterdam promoveerde op de geschiedenis van nationalisme, sluit het drieluik dinsdag 25 mei af met de lezing Wortels van ons complotdenken .

De voordrachten beginnen steeds om 20.00 uur. Meer informatie: forum.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu