Ruud de Vries van Muziek Organisatie Noord Groningen is dringend op zoek naar een aanvaardbare werkelijkheid

Ruud de Vries van MON lacht onder zijn mondkapje. Albert-Jan Garama

,,In corona-tijd leer je elkaar beter kennen. Een positief gevolg van een negatieve situatie”, zegt Ruud Vries van Muziek Organisatie Noord. Ondertussen raakt in de tweede lockdown de kas leger en leger. Lichtpunt is de toenemende vraag naar grote oefenruimtes.

GRONINGEN ,,De boel lag helemaal plat”, zei Ruud Vries (56) eigenaar van Muziek Organisatie Noord (MON) doelend op 16 maart, de dag dat de horeca de deuren moest sluiten vanwege het coronavirus. Inmiddels gooit corona voor de tweede keer in een half jaar tijd roet in het eten. En weer is het stil in de oefenruimtes, geen gitaarsolo of harmoniezang te horen. Doodstil.

,,En ja, ook nu ligt de boel weer plat. Geen bands, koren, orkesten. Ook de dansschool ontbreekt.” MON verhuurt oefenruimtes, daarnaast is het een horecabedrijf, een culturele instelling met een podium en ook een CIBG-instelling voor dagbesteding. In deze tweede corona-golf zijn maximaal twee personen in een binnenruimte toegestaan. Ook in die van MON.

De Vries rekende in maart uit dat MON drie maand kon overleven zonder normale inkomsten. Hij redde het met deeltijd-WW voor twee vaste medewerkers en uitstel van betaling bij crediteuren. ,,En vooral door de overheid. Die heeft het goed voor met ondernemers is mijn ervaring. Banken doen hun eigen ding en dat is hun goed recht. Maar ik had er niks aan.’’

De tijd dat MON de deuren dicht had, gebruikte De Vries om het oefencentrum corona-proof te maken. Wanneer de maatregelen zouden worden versoepeld, was op dat moment nog onzeker. ,,Toch ging we vol aan de bak. Wat moet je anders?” In het centrum werd een eenrichtingverkeer looppadenroute aangebracht. ,,Zo kom je elkaar niet, tegen maar loop je achter elkaar als het ware.” Daarnaast vier handenwasstations, het café kreeg een andere inrichting, enkele kleine oefenruimtes werden omgebouwd tot een grote.

Ventilatie

,,Ventilatie was een issue. Toen was daar veel om te doen. Alle luchtsystemen hebben we laten controleren en door laten meten. Omdat we toch bezig waren zijn alle luchtfilters meteen maar vervangen. Een beste klus. Maar het haalde bij muzikanten wel de onzekerheid uit de lucht, zij twijfelden of het verantwoord zou zijn om later terug te komen. Dat staat nog los van de discussie over de verspreiding van aerosolen bij koren en blaasorkesten. Nog steeds lopen er diverse onderzoeken, maar ik hoor er nooit meer iets over.”

Enorme opleving

Op 18 mei, wanneer de versoepeling van een aantal coronabeperkingen bekend werd gemaakt tijdens een persconferentie van Rutte, kon MON eindelijk weer los. De Vries merkte al snel dat de vraag naar grote oefenruimtes toenam. Koren en orkesten waren dringend op zoek naar een groot onderkomen. ,,Bestaande groepen zijn zich aan het herhuisvesten. Vrijdag staat een grote verbouwing te wachten. Een paar harmonieorkesten en drumbands raken hun plek kwijt bij drafbaan Stadspark. Docenten wilden thuis geen les meer geven, ook zij zochten hier een plek. Corona is verschrikkelijk, begrijp me niet verkeerd. Maar met die grote groepen en steun van de overheid biedt corona ons ook een kans.”

Tweede lockdown

Maar dan, de tweede lockdown die op 18 september begint en in elk geval tot 18 november duurt. En weer zucht De Vries en zegt hetzelfde als in maart: ,,MON kan het drie maand uitzingen.” Hij doet dat met wederom de deeltijd-WW regeling voor zijn vaste medewerkers en door gebruik te maken van inmiddels de derde ronde Tijdelijke Ondersteuning voor Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Wel is MON open voor muziekdocenten die één op één lesgeven en voor duo’s of solisten.

,,Wat de les is van corona? Je maakt nieuwe afspraken met crediteuren en debiteuren. Je leert elkaar beter kennen en dat schept een band. Een positief gevolg van een negatieve situatie.” Daarnaast is corona een les in ondernemerschap, meent De Vries. Een ondernemer moet niet afwachten maar schakelen ,,Vaak moet je schakelen en steeds weer het protocol aanpassen. Je leeft van week tot week. Dat vraagt veel van ondernemers, maar het biedt ook kansen.” Volgens De Vries kregen muzikanten goed in de gaten dat het toch wel heel prettig is om elkaar op te zoeken. Samen muziek maken is waardevol. Mede hierdoor was september voor MON een goede maand.

Hoe lang duurt het?

Maar intussen raakt de kas leger en leger, want inkomsten zijn er nauwelijks. Voor MON is het is stoppen en weer opnieuw beginnen. Hoe lang duurt het deze keer?, vraagt De Vries zich hardop af.

,,Het moet niet te lang duren, we worden intussen wel heel kribbig allemaal. Het moet een keer afgelopen zijn. Ik hoop dat het sociale leven gauw een boost krijgt in deze anderhalve meter economie. Van corona zijn we nog lang niet af, die blijft net als de griep bij ons. Denk ik. Ben bang dat we oude normaal niet meer terugzien. Wat ik graag wil, is zicht op een toekomst met een nieuwe aanvaardbare werkelijkheid. De ondernemer, en wie niet, heeft daar dringend behoefte aan.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu