Drugsverslaafden in Groningen kunnen dankzij samenwerking gemeente, UMCG en Menzis naar tandarts. 'Eerste stap terug naar de maatschappij'

Foto: Shutterstock

De gemeente Groningen, het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG (UMCG-CTM) en zorgverzekeraar Menzis zijn een driejarige samenwerking overeengekomen om de gebitten van cliënten van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) aan te pakken.
Lees meer over
Stad

Langdurige verslaving aan harddrugs als cocaïne en heroïne zorgt voor grote gebitsproblemen. Veel (ex-)verslaafden zijn echter bang om naar de tandarts te gaan. Enerzijds vanwege de pijn en het stigma ‘niet welkom zijn’, anderzijds vanwege de kosten.

Dankzij de samenwerking van de gemeente Groningen, het UMCG-CTM en Menzis kunnen VNN-cliënten uit de gemeente Groningen bij masterstudenten Tandheelkunde van het UMCG-CTM terecht. VNN begeleidt de cliënten, de gemeente Groningen en Menzis dragen bij in de financiering.

‘Ingevallen wangen verdwijnen’

‘Cliënten die behandeld zijn, geven aan dat een net gebit een andere uitstraling geeft: ingevallen wangen verdwijnen en ze durven weer te lachen en spreken. Voor veel cliënten is dit de eerste stap terug naar de maatschappij’, licht Maurice Westerlaan, verpleegkundige bij VNN, in een persbericht toe.

‘Het ontvangen van tandheelkundige zorg maakt dat het vertrouwen van cliënten in medische zorg wordt vergroot. Dit zorgt ervoor dat de drempel wordt verlaagd om ook andere acties te ondernemen zoals huisartsbezoek en/ of verwijzing naar een specialist.’

Terugkeren naar maatschappij

Voor de masterstudenten van het UMCG-CTM biedt het verlenen van tandheelkundige zorg aan mensen met een (langdurige) verslaving een mooie kans ervaring op te doen in het omgaan met kwetsbare en angstige doelgroepen.

De gemeente Groningen en Menzis vinden de samenwerking belangrijk omdat zij hiermee een kwetsbare groep inwoners kunnen helpen terug te keren naar de maatschappij.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu