Drukke Record Store Day bij Plato: 'Ik dacht dat ik vroeg was, maar er staat nu al een lange rij!'

's Morgens al een lange rij bij Plato. Bram Hulzebos

,,Ik dacht: ik ga lekker op tijd. Maar er staat nu al een lange rij!” Ben Tanczos staat paf. Dat de Record Store Day een hoogtepuntje is voor de muziekliefhebber, dat wist hij wel, maar dat het zó storm zou lopen bij Plato aan de Oude Ebbingestraat daar kijkt hij toch wel een beetje van op.
Lees meer over
Stad

Het idee voor deze ‘feestdag voor de onafhankelijk platenzaak’ ontstond in 2008 in Amerika. Sindsdien trekken tal van exclusieve releases – van Elton John tot Fleetwood Mac en van Miles Davis tot U2 – verzamelaars van vinyl naar ongeveer zevenhonderd winkels. Waaronder Plato in Groningen. Dat gebeurde tot vorig jaar op de derde zaterdag van april, maar vanwege corona vonden er in 2020 drie zogenaamde drops plaats. Dit jaar zijn er twee – de vorige was op 12 juni. Beetje jammer vindt Tanczos het wel. ,,Vorige keer was ik er om half tien, maar vandaag heb ik me verslapen.”

Via de website van Record Store Day was vooraf al te zien welke exclusieve releases vandaag te koop zijn. Een echte publiekstrekker is het discoalbum Hail Satin van de Amerikaanse rockband Foo Fighters – onder hun alter ego Dee Gees. Pascal Miedke ging vanochtend voor dag en dauw al op weg naar Hoogezand om dit album te scoren voor zijn vriendin. ,,Maar daar was het al uitverkocht, daarom ben ik snel doorgereden naar Groningen. Ik doe het graag voor haar hoor.”

Ook Angela Mennes staat er niet voor zichzelf. ,,Ik haal voor een vriendin een plaat van Mattt Bellamy. Ik weet niet wie dat is, eigenlijk. De zanger van Muse? O ja, Muse ken ik wel.” Ze spaart nog voor een goede pickup waar ze ook plaatjes op kan draaien. ,,Ik heb wel vinylplaten hoor, maar die koop ik dan voor de hoes, aan de muur.”Nieuws

Meest gelezen

menu