'Eelde' zet rem op hoogte windpark Westpoort Groningen

Foto: Archief ANP

Luchthaven Eelde dreigt een rem te zetten op de hoogte van het geplande windpark in het industriegebied Westpoort in Groningen.

Vanwege aanvliegroutes langs de westkant van de stad mogen de windturbines waarschijnlijk maximaal 135 meter hoog worden in plaats van de beoogde 150 meter, blijkt uit een verkennend studie in opdracht van de gemeente. Nader ‘turbulentie-onderzoek’ moet nu uitwijzen of er niet toch hoger kan worden gebouwd zonder verstoring van het vliegverkeer.

Aan de andere kant stad geen last van vliegverkeer

De gemeente Groningen werkt samen met de Natuur- en Milieufederatie Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power aan plannen voor twee windparken rond de stad. Op Westpoort is plek voor maximaal drie windturbines en op bedrijventerrein Roodehaan/Stainkoeln voor zes, blijkt uit haalbaarheidsstudie.

Des te hoger de windmolens des te meer stroom ze opwekken en des te minder er dus nodig zijn voor dezelfde elektriciteitsproductie. Op Roodehaan/Stainkoeln zet ‘Eelde’ daar geen rem op: daar mogen de wieken van de turbines (de ‘tiphoogte’) wel tot 150 meter hoog reiken.

Twee windparken leveren groene stroom voor 17.000 huishoudens

De beide Groningse windparken leveren samen 22 megawatt aan vermogen op. Dat kan 17.000 huishoudens voorzien van duurzame stroom en brengt 18.000 ton minder CO2 in de lucht dan opwekking in traditionele energiecentrales.

Het gaat nog wel een paar jaar duren voor de windmolens er staan, schrijft het gemeentebestuur aan de raad. Behalve het ‘turbulentie-onderzoek’ voor Westpoort zijn ook nog aanvullende studies nodig naar onder meer voorzorgsmaatregelen tegen vogelsterfte door de malende wieken van de turbines.

Groningen studeert op coöperatie met winstdeling voor omwonenden

Ook kijkt het gezamenlijke Windplatform van de gemeente, NMG en Grunneger Power hoe omwonenden kunnen meedelen in de opbrengst: jaarlijks gemiddeld 100.000 euro per windmolen. Bewoners rond de windparken zouden bijvoorbeeld financieel mee kunnen profiteren als aandeelhouder in een energiecoöperatie. Eind dit jaar kan de gemeenteraad uitgewerkte plannen tegemoet zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu