Eerste asielzoekers in Harens 'coronahotel' komen uit Assen: besmettingen in Drentse azc lopen op richting vijftig

Het vroegere Nescio Hotel fungeert tot komend jaar zomer als quarantainecentrum voor bewoners van noordelijke azc's waar zich een corona-uitbraak voordoet. Foto: Jaspar Moulijn

Het COA heeft vrijdag de eerste asielzoekers overgebracht naar het nieuwe quarantainecentrum in Haren. Het gaat om 39 bewoners van het door corona getroffen azc in Assen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gebruikt het voormalige Nescio Hotel tot volgend jaar zomer als centraal opvangcentrum voor bewoners van noordelijke azc’s die mogelijk zijn besmet met corona. Zij kunnen daar in quarantaine worden gehouden, of bij ziekteverschijnselen ook in isolatie, tot vaststaat dat ze het virus niet meer kunnen overdragen.

Teller in azc Assen gaat richting vijftig besmettingen

Het COA voltooide deze week de herinrichting van het vroegere hotel. Toen dacht het opvangorgaan nog dat het niet nodig zou zijn om ook bewoners van het azc in Assen onder te brengen in Haren, maar inmiddels begint de teller daar op te lopen. Bij 48 bewoners is nu een besmetting vastgesteld, te veel om nog binnen de asielopvang zelf in quarantaine te kunnen.

De komende dagen moet blijken of er nog meer asielzoekers overkomen uit de Drentse hoofdstad. Het COA laat nu alle bewoners testen die kwetsbaar zijn voor het virus. De resultaten worden de komende dagen verwacht. Eén van de eerste bewoners bij wie het virus werd vastgesteld, ligt nu op de intensive care in Groningen.

COA werkt aan ‘coronahotels’ in Drenthe en Friesland

In het Harense coronahotel kunnen maximaal honderd bewoners van azc’s in Groningen, Drenthe en Friesland worden opgevangen. Het COA werkt aan plannen om ook in de buurprovincies vergelijkbare quarantainecentra in te richten. Bij eerdere uitbraken bij de azc’s in Delfzijl en Sneek werden ‘coronaverdachte’ bewoners nog eenmalig opgevangen in respectievelijk Musselkanaal en Zoutkamp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu