Ratten in de Peperstraat in Groningen: eigenaren van afval krijgen een week de tijd om op te ruimen

De rotzooi in het steegje achter de Peperstraat. Foto: Sikkom

In het steegje achter pizza- en grillzaak Bienvenue in de Peperstraat in Groningen is het een bende. Meters rotzooi, zowel in de hoogte, breedte als lengte, ligt al maandenlang te rotten en is een walhalla voor ongedierte. De stank is niet te harden.

Probleem is dat het afval op privégrond ligt. Maar dat betekent niet dat gemeente geen handvatten heeft om het aan te pakken.

Meerdere pandeigenaren en horecazaken mogen gebruik maken van de steeg. Zo hebben verschillende kroegen daar hun afvalcontainer staan. Maar zij produceren al weken geen rotzooi.

De restaurants, zoals Bienvenue, zijn nog wel in bedrijf, maar zeggen ook niet verantwoordelijk te zijn voor de bende. Maar de zooi moet weg. Het stinkt, trekt ratten en nog meer afval aan en is niet goed voor de volksgezondheid. Dat vindt de gemeente ook, vertelt woordvoerder Peter Steinfort.

'Bedrijf van gebroeders Kaynar verantwoordelijk'

,,Het is privéterrein en is daardoor de verantwoordelijkheid van de acht pandeigenaren die toegang hebben tot de steeg. Wij hebben geen idee wie de zooi daar dumpt, maar we gaan naar aanleiding van jullie eerdere artikel de eigenaren vandaag aanschrijven dat ze een week de tijd hebben om het op te ruimen. Anders doen wij dat en dan zijn de kosten voor hen”, legt Steinfort uit.

De gebruikers van de steeg melden dat er maar één partij verantwoordelijk is voor de bende, namelijk Centavos Investments. Dat is de investeringsmaatschappij van de gebroeders Kaynar. Centavos is eigenaar van Peperstraat 27, het pand waarin onder andere Bienvenue zit en dat grenst aan de steeg. Al jaren laten de Kaynars de boel verslonzen.

De broers Kaynar willen graag het pleintje achter het pand, pal naast de Papengang, volbouwen met woningen en horecaruimte. Daar heeft de gemeente echter een stokje voor gestoken middels de Wet Bibob.

Met die wet in de hand kan de gemeente een bouwvergunning tegenhouden als er aantoonbaar vermoeden bestaat dat het geld verkregen is met criminele activiteiten. Dat vermoeden is bij de gebroeders Kaynar het geval. Ze zijn in 2017 opgepakt voor oplichting, witwassen en andere duistere praktijken, waaronder drugshandel. Bij een inval zijn wapens gevonden.

'Ze willen zo een middelvinger naar de gemeente opsteken'

De Kaynars hebben het tegenhouden van de vergunning aangevochten tot aan de Hoge Raad, maar zonder resultaat. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft het stadhuis daartoe alle recht. Sindsdien verkeert de situatie in een impasse.

Kaynar mag niks bouwen, maar verkoopt het terrein ook niet door, waardoor de impasse aanhoudt. En erger: volgens omwonenden, ondernemers en andere pandeigenaren laat Kaynar de boel bewust verloederen. ,,Ze willen zo een middelvinger naar de gemeente opsteken.”

Dat klinkt als een plausibele verklaring. Want deze geschiedenis heeft zich de afgelopen jaren exact zo voorgedaan op het pleintje waarop de Kaynars woningbouw willen plegen.

Gedurende de langslepende gerechtelijke procedure liet Centavos dat pleintje en de aangrenzende panden verloederen. Verrot houtwerk stak uit de gebouwen en het hekwerk stond grotendeels open, waardoor junks, dealers en ander gespuis vrij toegang had tot het pleintje.

Uit het zicht werd daar dan ook volop gedeald en gebruikt. Daarnaast werd het een illegale stortplaats en een bende, vergelijkbaar met de rotzooi die nu aan de andere kant van het pand ligt.

Hekwerk geplaatst rond pleintje

Het pleintje is inmiddels een beetje aangepakt. Er is een nieuw en stevig, maar oerlelijk hekwerk geplaats. Het afval is, op last van de gemeente, meerdere keren opgeruimd en er is een terras gerealiseerd. Dat laat onverlet dat er nog steeds een groeiende stapel troep ligt.

En aan de andere kant van het pand spelen dezelfde problemen zich nu opnieuw af. Tot grote ergernis van iedereen die daar woont, een kroeg bestiert of eigenaar van een pand is.

Volgens een woordvoerster van Centavos is dat echter niet hun probleem. ,,Wij zien die rotzooi ook en het ligt inderdaad tegen ons pand aan, maar dat betekent niet dat wij verantwoordelijk zijn. Meerdere eigenaren mogen gebruik maken van die steeg, zij zijn net zo goed schuldig.” Juridisch lijkt het te kloppen, beaamt ook gemeentewoordvoerder Steinfort.

,,Vorig jaar hebben we deze procedure ook al een keer in gang gezet en toen heeft een ondernemer eieren voor zijn geld gekozen en het opgeruimd.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu