Emeritus hoogleraar Charles Vlek schrijft boek over dossier 'gaswinning-met-aardbevingen' in Groningen

Omslag van het boek 'Aardgas, risico’s en besluiten'.

Charles Vlek, emeritus hoogleraar omgevingspsychologie en besliskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een boek geschreven over het dossier ‘gaswinning-met-aardbevingen’ in Groningen. Dit boek is getiteld: Aardgas, risico’s en besluiten.

Vlek, die van 1981 tot 1983 lid was van de Stuurgroep Maatschappelijke Discussie Energiebeleid, beantwoordt in zijn boek vragen als: ‘Wanneer konden we het weten? Waarom werd de schade zo moeizaam erkend? Wie waren en/ of zijn verantwoordelijk? Hoe solide zijn de risicoschattingen? Wat valt er nog te verwachten?’

Hij laat zien dat er vanaf 1991 per 10 miljard m3 gaswinning steeds meer aardbevingen waren, een statistisch verband dat al in 2000 zichtbaar was. ‘Zeker vanaf 2006 had een ‘vooruitziende’ organisatie van schadevergoeding en woningversterking kunnen worden opgezet’, stelt Vlek. ‘De experts hadden het kunnen weten’.

‘Den Haag was flabbergasted’

Vleks verhaal begint bij de vroegste aardbevingen, de eerste onderzoeksrapporten, de toenemende woningschade en de groeiende verontrusting. Vanaf 2003 treden ook zwaardere aardbevingen op. Na de zware Huizinge-beving in 2012 ontstond er een stroomversnelling van maatschappelijke onrust, bestuurlijke bezorgdheid en Haagse terughoudendheid.

Vlek: ‘Als je goed toekeek, kon je al gauw de indruk krijgen dat ook Den Haag flabbergasted was door wat er in Groningen gebeurde’.

Gesteggel over versterkingsoperatie

Sinds 2018 wordt aangestuurd op beëindiging van de gaswinning en versnelling van schadevergoeding en woningversterking. Met veel gesteggel over de versterkingsoperatie.

Vlek: ‘De hardnekkige mathematisering van het risicobegrip is een wiskundige manoeuvre die sowieso beperkt is tot overlijdenskansen en die voor anderen nogal gekunsteld aandoet’.

Aardgas, Risico’s en Besluiten - Een buitenparlementair onderzoek naar gaswinning-met-aardbevingen in Groningen is donderdag verschenen bij uitgeverij Koninklijke van Gorcum. ISBN: 9789023257516.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu