Enthousiasme over wietproef luwt, maar Groningen haakt (nog) niet af

Groningen wil nog steeds meedoen aan de wietproef maar alleen als het rijk de kosten volledig dekt. Foto: Archief ANP

Groningen gaat voorlopig door met de voorbereidingen voor de ‘wietproef’. Maar de gemeente stapt alleen echt in als het rijk de kosten van het experiment met een ‘gesloten coffeeshopketen’ volledig vergoedt.

Een motie van zeven oppositiepartijen om de deelname per direct stop te zetten, ging woensdag op het laatste moment van tafel. Indienster Ietje Jacobs-Setz (VVD) wacht voorlopig de uitkomst af van de onderhandelingen die burgemeester Koen Schuiling voert met Den Haag over de financiële randvoorwaarden.

Rijk zegt slechts ‘tegemoetkoming’ in kosten toe

De burgemeester becijferde eerder dat Groningen alleen al op de voorbereidingskosten fors moet toeleggen. In plaats van de 275.000 euro die Groningen kwijt denkt te zijn, zegt het kabinet tot nu slechts 150.00 euro toe. Over de kosten van het experiment op zich (door Schuiling begroot op 275.000 euro in het eerste jaar) hebben de tien geselecteerde proefgemeenten nog helemaal afspraken met Den Haag.

Woensdag kon Schuiling echter heet van de naald melden dat het ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken willen praten over een kostenvergoeding die meer is dan een tegemoetkoming. ,,Ze willen Groningen er graag bij houden als deelnemer, zegt Schuiling na ruggespraak met Den Haag.

Gemeenteraad: ‘Er mag geen Gronings geld bij’

Voor Jacobs’ VVD is het helder: ,,Er mag geen Gronings geld bij.’’ Ook de overige elf fracties vinden dat deelname ‘kostenneutraal’ moet zijn voor de gemeente, zoals Schuilings voorganger Peter den Oudsten de raad heeft toegezegd. Toch zou Jacobs’ oproep om nu te stoppen sowieso geen meerderheid hebben gehaald: coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie vinden het daarvoor te vroeg, zij willen de onderhandelingen met Den Haag afwachten.

Het landelijk experiment is bedoeld om te kijken of het zinvol is het huidige gedoogsysteem in te ruilen voor een ‘gesloten’ keten. In de tien proefgemeenten mogen de coffeeshop vijf jaar lang alleen softdrugs verkopen van geselecteerde en gecontroleerde ‘staatstelers’. Dat zou het probleem van de nu nog illegale toelevering aan de ‘achterdeur’ wegnemen.

‘Spelregels voor experiment liggen nog bij Raad van State’

Schuiling heeft er vertrouwen in dat Den Haag de proefgemeenten alsnog ruimhartiger tegemoet komt. Probleem is volgens hem dat van de kosten nog lastig een inschatting is te maken doordat de spelregels nu nog ter advisering bij de Raad van State liggen. Zodra die heeft geoordeeld over de randvoorwaarden, willen de proefgemeenten alsnog spijkers met koppen met het rijk slaan over de kosten van zowel de voorbereiding en van controle en handhaving tijdens het experiment.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu