Expositie over Groningers en hun afval in Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Gratis toegang op World Cleanup Day

Afval onder een ontwortelde boom. Foto: Gea Schenk

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wijdt een expositie aan Groningers en hun afval. Deze tentoonstelling, getiteld: ‘Stort!’, is op World Cleanup Day - de openingsdag - gratis toegankelijk voor publiek.
Lees meer over
Stad

Uitgangspunt voor ‘Stort!’, een initiatief van geschiedenisdocent Nick Landman, is dat in en om de stad Groningen al meer dan 10.000 jaar afval wordt geproduceerd, begraven, weggegooid, verbrand, gedumpt en gestort.

Gevonden afval door de eeuwen heen

In de expositie wordt een keuze uit het ‘gevonden’ afval door de eeuwen heen getoond. Zoals het afval uit de periode 1577 - 1600 dat werd blootgelegd bij opgravingen in de slotgracht rondom het kasteel van Alva, bij het huidige Hereplein.

Of de objecten die Landman buiten de stad, in het Friescheveen, vond tussen de boomwortels. Het natuurgebied bleek tussen 1910 en 1930 een stortplaats van stadsvuil te zijn geweest, om de dijk te beschermen tegen afkalving.

In ‘Stort!’ wordt duidelijk gemaakt wat deze bodemvondsten ons kunnen vertellen en hoe ons denken over vuilnis geleidelijk is veranderd.

Gratis naar binnen

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groningen Schoon Dankzij Mij .

De expositie wordt op World Cleanup Day (zaterdag 19 september) geopend. Publiek mag dan gratis naar binnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu