Fietsteam ambulancedienst voorkomt onrustige stapavonden in Groningen

Het bike-team van Ambulancezorg Groningen haalt de ambulancefietsen uit een ziekenwagen op de binnenplaats van het politiebureau in de binnenstad. Foto: Peter Wassing

Een fietsend ambulanceteam zorgt voor meer rust op de eerste hulp van ziekenhuizen én in de binnenstad van Groningen.
Lees meer over
Stad

Ambulancemedewerkers zijn zeer te spreken over hun bike-team dat sinds een paar maanden op vaste stapavonden (donderdag, vrijdag en zaterdagnacht) in Groninger binnenstad is gestationeerd.

Een op het oog gewone ziekenauto van Ambulancezorg Groningen rijdt aan het einde van de avond de binnenplaats van het politiebureau op. Hij ziet er van binnen nèt even anders uit dan anders: in plaats van een opklapbare brancard zijn twee sportieve fietsen vastgeklikt in een rails op de vloer. Ambulance-geel natuurlijk. Met aan het stuur, voor het geval dát, een fietslichtje dat blauw kan knipperen. Het staat zelden aan.

Drukte

Ambulancechauffeur Stefan en verpleegkundige Marian (ze willen liever niet met hun achternaam in de krant) parkeren hun ziekenauto voor de rest van de avond en de nacht op het politiebureau. Ze fietsen de hele nachtdienst (11-07 uur) op eigen kracht door de binnenstad en verlenen eerste hulp in het uitgaanscentrum. Daar is altijd wel wat te doen. De ene keer is de grootste drukte rond een uur of 2, anders juist als het wat rustiger wordt in de vroege morgen- rond een uur of 5. Soms reageren ze ook op gewone meldingen binnen de Diepenring en een enkele keer vlak daarbuiten, zoals op het Hoofdstation.

Zo verrassen ze met regelmaat zieke binnenstadbewoners die 112 hebben gebeld en geen fietsende hulpverleners verwachten. ,,We vervoeren natuurlijk geen patiënten met de fiets, maar kunnen soms wel eerder bij een melding zijn. Dan verlenen we in afwachting van onze collega’s alvast eerste hulp’’, vertellen de fietsers-van-dienst. Alle benodigde apparatuur zit in vier fietstassen, twee op elke fiets.

Rollen

,,We kunnen nog geen hartfilmpjes doorsturen naar een ziekenhuis, maar voor de rest hebben we alle benodigde spullen bij ons. We redden ons prima’’, vertellen ze. Het team werkt tijdens de hulpverlening net zo als anders: de ambulancechauffeur ondersteunt de verpleegkundige. ,,We zijn helemaal ingespeeld op die rollen. Een team van twee verpleegkundigen functioneert minder goed.’’

Belangrijkste materiaal in de binnenstad: pleisters en een luisterend oor. Meestal doet alleen hun aanwezigheid al wonderen. Als er echt iets aan de hand is, verwijzen ze door naar de dokterspost of het ziekenhuis. Daar gaan de slachtoffers van valpartijtjes, ongelukjes en knokkerijtjes in het uitgaansleven dan op eigen gelegenheid (meestal met de taxi) naartoe voor (vaak) een hechting of een röntgenfoto. Alleen als het echt nodig is, komt de ziekenwagen nog voorrijden.

Gedoe

Het fietsteam verlost ziekenhuizen op deze manier van de stroom uitgaanspubliek die op stapavonden de afdeling spoedeisende eerste hulp verstopte. Echte maar ook vermeende ‘patiënten’ veroorzaakten daar vaak ook nog een hoop gedoe. Meestal komen door drank of drugs benevelde metgezellen mee. Soms zat de ‘vijand’ in dezelfde wachtkamer. En heel vaak bleek het ziekenhuis helemaal niet nodig.

Tien medewerkers van Ambulancezorg Groningen uit de hele provincie hebben zich vrijwillig aangemeld voor het fietsteam en draaien in principe eens in de vijf weken nachtdiensten in het centrum. Ze vinden het leuk en genieten van alle positieve reacties, vertellen Marian en Stefan.

Horeca

,,De horeca is blij met onze aanwezigheid en dat geldt zeker ook voor de politie. Er ontstaat altijd onrust bij het uitgaanspubliek als een grote ambulance de Peperstraat of de Poelestraat in komt rijden. Ons zien mensen vaak niet eens. We manoeuvreren snel door de drukte en rijden vrijwel ongemerkt naar een melding. Die krijgen we via onze eigen meldkamer of rechtstreeks van de politie. We zijn altijd in de buurt. Soms vertellen voorbijgangers dat er iemand onwel op straat ligt. Of we ontdekken zelf iemand die hulp nodig heeft. Portiers halen ons ook bij incidentjes.’’

Problemen met agressie hebben ze nog niet meegemaakt. ,,Integendeel. Mensen zijn heel blij met ons. Ze vertrouwen onze inschatting van een onwelwording of verwonding. Dat is toch anders dan wanneer een horecaportier, politieagent of willekeurige voorbijganger er een blik op werpt. Met de fietsen schermen we de plek wat af en dat respecteert iedereen ook. Het Openbare Orde Team van de politie krijgen onze meldingen trouwens ook en is altijd in de buurt.’’

Verbazing

De aanwezigheid van het in hun vaste uniform gehulde ambulanceteam (,,We hebben in de winter alleen extra thermokleding, dat is wel zo warm’’) valt is veel stappers de afgelopen maanden nauwelijks opgevallen. ,,Bent u echt van de ambulance? Met de fiets? Nee toch zeker?’’, vraagt een een student die een café uit komt. Zijn vrienden zijn net zo verbaasd. Niemand heeft het team ooit gezien, ook niet elders.

De nacht biedt aanspraak genoeg, ook van stappende collega’s uit de zorg die het fenomeen niet kennen. ,,Ons team bestaat al een tijdje, maar erg bekend zijn we nog niet en voor zo ver wij weten is de vaste inzet in het uitgaansgebied ook landelijk uniek’’, weten ze inmiddels. Ambulancezorg Groningen keek de ambulancefiets jaren geleden af van Engelse collega’s en introduceerde de fiets bij Delfsail, de 4Mijl van Groningen en andere (sport)evenementen. Een geslaagde proef tijdens de KEI-week gaf de aanzet tot structurele inzet op stapavonden.

Rekening

De zorgverzekeraars financieren het team voor drie jaar. Ze verdienen het geld terug door minder (onnodige) ambulanceritten en minder drukte in de ziekenhuizen. Binnenstadbezoekers voor wie het team wordt opgeroepen, hoeven niet bang te zijn voor hun eigen risico. Er volgt alleen een rekening als er toch een rit met een ziekenauto nodig is.

Behalve over een bike-team beschikt Ambulancezorg Groningen ook over twee ambulancemotoren. Die worden dagelijks (tussen 7 en 22 uur) in de hele provincie gebruikt voor reguliere meldingen en evenementen. De ambulancemotor is bij grote verkeersdrukte vaak sneller ter plaatse dan een auto. Verpleegkundigen beoordelen of er een ziekenauto nodig is en kunnen alvast eerste hulp verleden.
KADER KADER

Verhuizen

Het fietsteam in de binnenstad is extra handig nu de hoofdpost van Ambulancezorg Groningen niet meer zo dicht bij de binnenstad zit. Die verhuisde vorig jaar naar de Gothenburgburg op bedrijventerrein Zuidoost. De tweede post aan de Kastanjelaan verhuist voor de zomer naar de Van der Hoopstraat op bedrijventerrein De Hoogte. Ziekenauto’s zijn daardoor langer onderweg naar de binnenstad, maar volgens een woordvoerder van Ambulancezorg Groningen valt dat in de praktijk erg mee. ,,Bij het UMCG staan zeker overdag ook veel ambulances die voor spoedmeldingen kunnen worden opgeroepen.

’’


Nieuws

menu