Geen bloemetjesmarkt, toch bloemen in de binnenstad van Groningen - maar niet veel

Geen officiële Bloemenjaarmarkt, wel bloemen op de Grote Markt in Groningen op Goede Vrijdag 2020. Foto: DvhN

De afgelaste 38ste Bloemenjaarmarkt in Groningen - onder Stadjers beter bekend als de bloemetjesmarkt - ging vrijdag weliswaar niet door, maar dat betekende niet dat de stad zonder bloemen zat.

Ondanks de afgelasting probeerden een paar bloemenhandelaren toch hun kleurrijke waar in de binnenstad aan de man te brengen: er was tenslotte nog wel een gewone warenmarkt. Ook het Stadhuis was met fleurig versierd met narcissen en rode tulpen.

De Groningen City Club deelde bovendien vele honderden boeketjes uit aan de (schaarse) bezoekers en ondernemers in de binnenstad, als hart onder de riem in coronatijd.

In jaren niet zo weinig Duitsers

De afgelasting van de Bloemenjaarmarkt zorgde voor nog een wonderlijk fenomeen: er was op Goede Vrijdag in jaren niet zo weinig Duits te horen in de binnenstad. Waren autoriteiten vooraf bang dat Duitsers toch nog massaal de grens over zouden komen, in werkelijkheid hadden ze geen in zin in een stad zonder markt en terrassen.

De weinige bezoekers van de warenmarkt genoten van fris, maar mooi weer: waar de Bloemenjaarmarkt vaak in het water valt. Behalve de vrijdagmarkt konden ze voor het eerst de nieuwe oostwand van de Grote Markt van top tot teen bewonderen (de hotelgevel ‘staat’ nog niet helemaal) zonder dat het VVV gebouwtje met tribune ervoor stond. Deze week verdwenen de laatste bouwhekken van slopers en stratenmakers die de bestrating van de Grote Markt herstelden.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu