Gelui Jozefkathedraal in Groningen uitgebreid met twee zware klokken (en lagere tonen). Wijding door Bisschop Ron van den Hout

De nieuwe Petrus- en Theresaklok. Foto: Eigen foto

Bisschop Ron van den Hout wijdt zondag de twee nieuwe klokken van de Jozefkathedraal in Groningen. Dit gebeurt in een hoogmis, die aanvankelijk voor 29 maart geprogrammeerd stond. De coronacrisis gooide toen roet in het eten.

Bisschop Ron van den Hout besprenkelt de klokken, na een zegeningsgebed, met wijwater. Vervolgens zalft hij ze met chrisma-olie in vier kruisjes en worden de klokken bewierookt.

De klokken, van respectievelijk 1350 en 630 kilogram, worden voor deze wijding vóór het priesterkoor geplaatst. Ze worden voor iedereen zichtbaar in een versierde bok gehangen.

De plechtigheid wordt afgesloten met een slotgebed en een zegening, waarna de mis gevierd wordt.

Schenking parochiaan

De klokken zijn een schenking van parochiaan Rieks Kroon, woonachtig in het centrum van de stad Groningen. De schenking volgt op een ruim tien jaar durend proces van gesprekken met deskundigen en technici, van berekeningen en adviezen, en van de aanvraag van vergunningen en machtigingen van instanties en van het bisdom.

De klokken, die begin dit jaar zijn gegoten door Simon Laudy van de Kunst- en Klokkengieterij in Finsterwolde, dragen de doopnamen van Kroons beide kinderen. De grootste klok draagt de namen Petrus Josephus Henricus en de kleine Anna Maria Theresa. Latijnse opschriften op de klokken spreken wensen uit voor eenieder die naar één van genoemde heiligen vernoemd is.

De beide klokken zijn versierd met afbeeldingen van de patronen van de parochie en het bisdom. Aan één zijde staat de heilige Martinus, naar een middeleeuws voorbeeld van een klok van de dom van Utrecht, en op de andere zijde de heilige Bonifatius. Het laatste is een verkleinde uitvoering van het bronzen reliëf van Gosse Dam (2009) naast de hoofdingang van de St.-Jozefkathedraal.

Lagere tonen

De klokkenstoel in de toren van de kathedraal moest worden aangepast om ruimte te maken voor de twee nieuwe klokken. Waar de vier oude (1948) klokken naast elkaar hingen, hangen de klokken in de nieuwe opstelling in twee rijen boven elkaar; de drie kleinste boven de drie grootste.

Met de schenking wordt het bestaande gelui van vier klokken uitgebreid met twee zware klokken die ook lagere tonen hebben, namelijk Es1 en G1. De Es1 wordt de laagste toon van de reeks: Es1, F1, G1, Gis1, Ais1 en C2. Hiermee kan een grotere variatie van luidingen in de luidorde worden toegepast.

De wijding, om 11.00 uur, wordt live gestreamd op www.kerkomroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu