Gemeente Groningen focust in Week tegen Mensenhandel op arbeidsuitbuiting

Emile Roemer. Foto: ANP

De gemeente Groningen vraagt met een week tegen mensenhandel aandacht voor de aanpak van arbeidsuitbuiting: het werken in ondermaatse omstandigheden. Deze week (18 tot en met 22 oktober) wordt afgetrapt met het congres Arbeidsuitbuiting: Eerlijk werk voor iedereen.

Een van de sprekers op dit congres, dat maandag 18 oktober plaatsvindt in EM2, is Emile Roemer, oud-voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.

Dit team (ook wel de commissie Roemer genoemd) presenteerde in oktober 2020 het adviesrapport Geen tweederangsburgers , gericht op het tegengaan van misstanden in de werk- en leefsituatie van arbeidsmigranten. Mede daarom focust de gemeente Groningen in de in de week tegen mensenhandel op arbeidsuitbuiting.

Kroegcollege voor studenten

Andere sprekers op het congres zijn Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, en directeur-bestuurder Ina Hut van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). Verder gaat op het congres de korte film Modern Slavery: The story of Corazon Espanto van FairWork er in première.

Daarnaast staat in de Week tegen Mensenhandel onder meer een kroegcollege voor studenten geprogrammeerd. Dit college gaat in op de uitdagingen bij de aanpak van arbeidsuitbuiting in de praktijk.

Motie ChristenUnie

Aanleiding voor de Week tegen Mensenhandel is een motie van de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Groningen. Hierin werd gevraagd om, in navolging van de gemeente Tilburg, in Groningen zo’n week te organiseren. De motie werd in juni 2020 aangenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad
menu